Dönemin parlayan yıldızı: Yenilenebilir Enerji hisseleri
Fosil yakıt şirketlerinin hisse değeri salgın sebebiyle yaşanan ekonomik kriz ve petrol fiyatlarındaki düşüşle tabanı görürken, salgın döneminin parlayan yıldızı yenilenebilir enerji oldu.
Enerji ülke ekonomilerinde en fazla yer tutan bütçe kalemi arasında yer alırken enerji maliyetlerinin mümkün olan en az seviyeye indirgenmesi oldukça stratejik bir hamledir.
Bu nedenle de günümüzde her geçen gün temiz enerjinin önemi katlanarak artmaktadır. Temiz enerji kaynaklarının kullanılarak enerji üretilmesi sayesinde ülkenin dışa bağımlılığı azaltılır, enerji üretiminde ülkenin kendi kendisine yetmesi sağlanır.
Günümüzde küresel enerjinin yüzde 80’i fosil yakıtlardan elde ediliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada en kritik rolü üstlenmektedir.
Avrupa’da yeşil enerji fosil enerjiyi geride bıraktı.Avrupa’da geçen yıl üretilen enerjinin yüzde 38’i rüzgar, güneş, su ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edildi. Kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan ise toplam üretilen enerjinin sadece yüzde 37’si temin edildi. Araştırma raporunda uzmanlar bu sonucu “Avrupa’nın temiz enerjiye geçişinde önemli bir kilometre taşı” olarak niteledi.
Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) verilerinden derlenen bilgilere göre;Enerji sektörü geçen yılı Standard&Poor’s (S&P) 500 Endeksi’nde son sırada tamamladı. Söz konusu endeks 2020’de yüzde 18 yükselirken, enerji sektöründeki şirketlerin değeri ortalama yüzde 30 geriledi.
Petrol fiyatlarının varil başına 23 dolara kadar indiği bu dönemde, en fazla değer kaybeden şirketlerin başında petrol şirketleri geldi.
Dünyanın halka arz edilmiş en büyük şirketi olan ExxonMobil’in hisse senedi değerlerinde yaşanan yüzde 40 düşüş yaşamıştı. Bunun ardından şirket, 31 Aralık’ta Dow Jones Endüstri Ortalaması Endeksi’nden çıkarıldı.
Imperial College London Finans Okulu araştırmasına göre, geçen yıl temiz enerjinin borsadaki payı 2008 finansal krizinden beri en yüksek seviyesine ulaştı. Temiz enerji şirketleri sektörün enleri haline geldi.
Geçen yıl ekimde dünyanın en büyük yenilenebilir enerji şirketi olan Florida merkezli NextEra’nın piyasa değeri ExxonMobil’in piyasa değerinin üzerinde gerçekleşti. Danimarka merkezli yenilenebilir enerji şirketi Oersted’ın piyasa değeri 31 Aralık 2020 itibarıyla yüzde 83 yükselerek bp’nin piyasa değerinin üzerine çıktı.
Yaklaşık 103 milyar dolar piyasa değeriyle Avrupa’nın en büyük yenilenebilir enerji şirketi olan İtalyan Enel, piyasada İtalyan merkezli petrol şirketi Eni’den daha iyi konuma geldi.
ABD’de Joe Biden’in seçimleri kazanacağına yönelik öngörüler ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın kabulü, yatırımcıların temiz enerji stoklarına güvenini artırdı.
Biden’in yaklaşık 2 trilyon dolarlık ekonomik kalkınma planı ve Avrupa Birliğinin 750 milyar avro değerindeki kurtarma fonunun yüzde 30’unu yeşil enerjiye ayırması ile yenilenebilir enerji şirketlerinin piyasa değerini yükselten en önemli gelişmeler arasında yer aldı.
Yeşil sertifika piyasası 2021’de devrede olacak.Bu piyasada, tüketicilerin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiği sertifikayla garanti edilecek. Tasarlanan sistem ile yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen her megavatsaat elektrik sertifikalandırılacak.
EPİAŞ, oluşturacağı piyasa üzerinden talep eden üreticiler adına elektronik YEK-G belgesi düzenleyecek ve piyasada bu belgelerin ticareti yapılarak fiyatlar serbestçe belirlenebilecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) tüketicilerin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini garanti eden Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi, Kurul onayından geçti. YEK-G sistemi ve piyasasının bu yıl devreye alınması planlanıyor.
Garanti BBVA, temiz/yenilenebilir/alternatif enerji teknolojilerinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlerin, sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmasına imkân veren Garanti Portföy Temiz Enerji Karma Fon’u hizmete sundu.Sektöre öncülük eden Temiz Enerji Fonu portföyünde hem yerli hem de yabancı varlık ve işlemlere yer veriyor. Fonun temiz/yenilenebilir/alternatif enerji teknolojileri faaliyetlerinde bulunan şirketlerin sermaye piyasası araçlarına yatırım yapması planlanıyor.
Birikimlerini değerlendirirken dünyadaki ve Türkiye’deki trendleri takip ederek bu gelişen alanlarda faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlerin sermaye piyasası araçlarına portföyünde yer vermek isteyen tüm yatırımcılar bu fona alt limit olmaksızın kolaylıkla yatırım yapabiliyor.
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten, “Dünyada ve ülkemizde giderek önem kazanan temiz enerji yaklaşımı, geleneksel enerji kaynaklarından, temiz/yenilenebilir/alternatif enerji kaynaklarına geçişi hızlandırıyor.
Bugüne kadar yenilenebilir enerjiye 5,2 milyar ABD Doları’nın üzerinde finansman desteği sağlayarak, bu yatırımların ülke genelinde yaygınlaşmasında önemli bir rol aldık.
Bu yatırımlar, gelecek nesiller için sürdürülebilir yaşam koşulları ve daha temiz bir dünyaya katkı sağlarken, bu alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin de piyasa değeri giderek arttığı için, yatırımcılar açısından önemli bir fırsat haline geliyor.
Trendleri yakından izleyen Garanti Portföy yenilikçi ve yatırımcıların alternatif ürün beklentilerini karşılayan fonlarıyla, bu konuda bir ilke imza attı. Garanti Portföy Temiz Enerji Karma Fon ile sektöre öncülük ederek temiz enerji trendine uygun bir yatırım fonu geliştirdik.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi her geçen gün artarken, sektöre öncülük ettiğimiz yeni Temiz Enerji Fonu ile müşterilerimiz hem yatırım yapacak hem de dünyamızın geleceğine katkı sağlayacak.
Garanti BBVA olarak piyasaları yakından izleyerek değişen koşullarda yatırımcılarımıza en uygun ürünleri tasarlamaya devam edeceğiz.” dedi.