Döviz kurunda tarihi günler: Reel kur tarihin en düşük seviyesinde! Şimdi ne olacak?
Döviz kurunda tarihi bir dönem yaşıyor. Yükselen enflasyonla birlikte, TL’nin değeri de tarihinin en düşük seviyesini gördü. Şimdi ne olacak?
Döviz kurunda yükselen enflasyonla birlikte, TL’nin değeri de tarihinin en düşük seviyesini gördü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 1994 yılından beri açıklanan reel efektif döviz kuru, haziran ayında ilk kez 60 puanın altına indi.
İHRACATA YARAR MI?
Haziranda reel efektif döviz kuru 59,77 olarak tüm zamanların en düşük seviyesini görmüş oldu. TL’deki bu tarihi değer kaybı, ilk bakışta ihracat için önemli bir avantaj olarak görülebilir.
Ama unutulmamalı ki Türkiye’de ihracatçıların çok büyük bir kısmı net ithalatçı konumunda.
Gerek hammadde gerekse enerji ihtiyacını dışarıdan karşılayan ihracatçılar kısa bir süre düşük TL’den faydalansa da orta ve uzun vadede ithalat maliyetlerindeki artıştan olumsuz etkileneceklerdir.
Reel efektif döviz kuru mayıs ayında 60,55 puandan 60,44 puana revize edilmişti. Salgın yılı olan 2020’ye 75 seviyesinde başlayan reel efektif döviz kuru gerileme ivmesine girmiş ve kasımda 60,45 seviyesini görmüştü.
Reel efektif döviz kuru daha sonra yükselişe geçmiş ve şubat ayında 69 seviyesinin üzerine kadar çıkmıştı.
Öte yandan ÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi haziran ayında 75,89 puan olurken, bir önceki ayın endeksi de 77,04 puandan 75,70 puana revize edildi.
Gelişmekte olan ülkeler bazlı Reel Efektif Endeksi 50,71 puandan 49,94 puana, gelişmiş ülkeler bazlı Reel Efektif Endeksi 67,12 puandan 66,61 puana geldi.
Reel döviz kuru nedir?
Yerel para cinsinin çeşitli döviz cinslerinden çeşitli kriterlere göre ağırlıklandırılarak oluşturulan bir sepete karşı endeks değerini ifade eder. Yerel para biriminin finansal piyasalarda işlem gören fiyatına göre ne kadar değerli olduğunu gösterir.
Endeks değerinin 100 olması yerel para ile dış ticaret yapılan ülkelerin döviz cinsleri arasında bir eşitlik olduğunu gösterir. Endeksin 100’ün üstüne çıkması yerel paranın göreceli olarak değerli, 100’ün atına düşmesi ise göreceli olarak değersiz olduğunu ifade eder.
Genellikle nominal efektif döviz kuru endeksi ve reel efektif döviz kuru endeksi olmak üzere iki şekilde hesaplanır.
Nominal efektif kur hesaplamasında bir ülkenin diğer ülkelerle yapmış olduğu dış ticaretin büyüklükleri ağırlık olarak kullanılır. Yerel para biriminin göreceli olarak değerini verir.
Reel efektif kur endeksi çeşitli şekillerde hesaplanır. Bunlardan bir grubu yukarıda açıklanan nominal efektif kur endeksini sepeti oluşturulan para birimlerinin ait olduğu ülkelerin enflasyon oranları ile yerel ülkenin enflasyon oranları dikkate alınarak hesaplanan efektif kur endeksleridir. Diğeri de ülkelerdeki birim iş gücü maliyetlerini dikkate alınan reel kur endeksidir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aylık olarak tüketici fiyat endekslerini, üretici fiyat endekslerini ve birim işgücü maliyetlerini dikkate alan reel efektif kur endekslerini yayınlamaktadır (bakınız www.tcmb.gov.tr)
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi – https://t.me/borsaistanbulforum