Euro’daki kan kaybı şirketleri nasıl etkiler?

Euro’daki kan kaybı şirketleri nasıl etkiler Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bu durumun dış ticarette, özellikle otomotiv ve hazır giyim ihracatında, dış borç ödemelerinde ve turizm sektöründe yaratacağı riskler neler işte merak edilenler ve daha fazlası…

euro’daki kan kaybı şirketleri nasıl etkiler?
Google News

Euro’daki kan kaybı şirketleri nasıl etkiler Bu durumdan birçok şirketin etkileneceği aşikar. Peki bu etki nasıl olacak ?

Almanya başta olmak üzere, İngiltere ve Fransa gibi en büyük ihracat pazarlarımızda resesyon ihtimali giderek yükseliyor. Resesyon endişesi Euro’nun belini kırdı! Parite 0,99’a geriledi!

euro’daki kan kaybı

İHRACATTA BÜYÜK KAYIP BEKLENTİSİ

Bu durumun, ham maddeyi dolarla alıp, ihracatı Euro ile yapan Türk ihracatçısını büyük kayba uğratması bekleniyor.

Sadece otomotiv ihracatçıları, yılın ilk çeyreğinde Euro-dolar paritesi kaynaklı 500 milyon dolar kayıp yaşadı. OİB verilerine göre, yılın ilk 4 ayında parite kaynaklı kayıp 700 milyon dolara ulaşmıştı.

Aynı dönemde hazır giyim ihracatçılarının kâr marjı ise yüzde 5 erimişti.

Euro’nun dolar karşısındaki değer kaybının, özellikle Avrupa pazarı ağırlıklı ilerleyen, ihracatının büyük bölümünü Euro cinsinden yapan otomotiv ve hazır giyim gibi sektörlerin kaybını artırması bekleniyor.

İTHALAT FATURASI KABARACAK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye geçen yıl 225 milyar dolarlık ihracatının yüzde 46’sını euro ile yaparken; toplam 271 milyar dolarlık ithalatının ise yüzde 48’ini ise Euro ile gerçekleştirmişti.

İhracatta euro ve doların ağırlığı birbirine yakınken, doların ithalattaki payı ise 2022’nin ilk 5 ayında yüzde 70’i aştı.

Bu yüzden dış ticarette parite kaynaklı kayıp endişesi büyürken, ithalat faturasının da kabaracağı belirtiliyor.

euro’daki kan kaybı

‘OTELLERİN BİLANÇOSUNU BOZABİLİR’

Bir diğer endişe de turizm sektöründe yaşanıyor.

Türkiye’nin turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 70’i Euro cinsinden. Ülkede dolar bazında satış yapılan yalnızca Orta Doğu ülkeleri var. Rusya dahil bütün pazarlara Euro cinsinden, İngiltere pazarına da sterlin cinsinden satış yapılıyor.

Euro’nun değerinin ABD dolarının altına gerilemesi, turizmde parite kaynaklı ciddi bir zarar oluşturacak.

Sozcu.com.tr’ye konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, Euro-dolar paritesi nedeniyle düşük fiyatlı otellerin bilançolarının bozulabileceği riskine dikkat çekti.

“Turizmcinin, yüksek enflasyonla beraber çok fazla para kazandığı yok. Kâr marjımızı kıstık” diyen Bülbüloğlu, şöyle dedi:

“Hem iç hem dış pazardaki kontratlarımız bir yıl önceden yapılıyor. Döviz bazında zam yapamadığımız için kâr marjlarımız şu an oldukça düşük seviyelerde. Euro’nun değerinde daha da büyük kayıp olursa, düşük fiyatlı otellerin bilançoları çok bozulabilir. Dolayısıyla parite bozukluğu önce küçük otelleri vurur.”

euro’daki kan kaybı

DIŞ BORCUN YÜZDE 58,4’Ü DOLARLA

Öte yandan, Türkiye’nin döviz gelirinin ağırlığı Euro iken, döviz giderleri ve dış borç ödemelerinin ağırlığı dolarla. Bu nedenle, Euro-dolar paritesinin Türk ekonomisine bir etkisi de dış borç ödemelerinde kendisini gösterecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin brüt dış borç stoku, ilk çeyrek sonu itibarıyla 451,2 milyar dolar olmuştu.

Toplam borcun yüzde 58.4’ü dolar cinsi iken, yüzde 29’u ise Euro cinsinden.

euro’daki kan kaybı

EURO NEDEN DEĞER KAYBEDİYOR?

Peki, neden 1 Euro 1 dolara eşitlendi? ve sonrasında 1’in altına geriledi.

İlk olarak 1 Ocak 1999’da devreye alınan Euro, Aralık 1999’da doların değerinin altına gerilemiş, Aralık 2002’ye kadar bu durum sürmüştü. Aralık 2002 sonrasında ilk kez 1 Euro 1 dolara eşitlenmiş oldu.

Bunun nedenleri arasında, Ukrayna savaşının Avrupa ekonomilerini daha olumsuz etkilemesi ve artan resesyon korkuları bulunuyor.

Ayrıca, ABD’de ve Euro bölgesinde tüketici enflasyonu yüzde 8,6’ya yükselmesine rağmen ABD Merkez Bankası (Fed) ile Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz politikalarının farklılaşması da etkili.

Fed, faizi marttan bu yana toplamda 150 baz puan artırırken; ECB’nin negatif faize devam etmesi Euro’nun dolar karşısında kayıp yaşamasına neden olmuştu.

Para Ajansı Telegram grubuna üye olun => https://t.me/paraajansi paraajansı

Bizi Twitter’da takip edin =>https://twitter.com/home Resesyon endişesi Resesyon endişesi Resesyon endişesi

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<