Faiz Hesabı Yine Değişti: Gecelik Faiz Politika Faizini Aştı
Merkez Bankası’nın likidite fazlasını kontrol altına almak amacıyla attığı yeni adımların ardından, gecelik faiz oranı bir kez daha politika faizinin üzerine çıktı.
Geçtiğimiz hafta gecelik faiz oranı yüzde 47,05 seviyesine kadar düşmüşken, dün itibarıyla yüzde 50,2'ye yükseldi.
Piyasalar, ABD’de geçen hafta başlatılan faiz indirim sürecine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ne zaman dahil olacağını yakından takip ediyor.
TCMB, hafta sonu aldığı bir kararla Türk Lirası mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Kısa vadeli TL mevduatları için ZK oranı yüzde 12’den yüzde 15’e, uzun vadeli TL mevduatları için ise yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarıldı.
TCMB'nin Zorunlu Karşılık Adımları
Bankacıların yaptığı hesaplamalara göre, bu karar yaklaşık 70 milyar TL'lik bir likiditenin sistemden kalıcı olarak çekilmesine yol açacak.
Geçen hafta piyasadaki fazla likidite 400 milyar TL’ye yaklaşmış ve bu durum gecelik faizin yüzde 47,05’e kadar düşmesine neden olmuştu. Dünkü verilere göre, piyasadaki fazla likidite 320 milyar TL civarında devam ederken, gecelik faiz oranı yüzde 50,2’ye çıkarak politika faizinin üstüne geçti.
TCMB’nin rezervleri, bir önceki hafta 9 milyar dolar ile son üç ayın en büyük haftalık artışını kaydetmişti. Bankacıların tahminlerine göre, geçen hafta net rezervlerde yaklaşık 3 milyar dolarlık bir artış daha yaşandı. TCMB’nin yılın ilk çeyreğinden bu yana döviz pozisyonundaki iyileşme ise 90 milyar doları aşmış durumda.
Faiz İndirimlerine Ne Zaman Başlanacak?
TCMB, geçen hafta politika faizini yüzde 50’de sabit tutarken, gelecek döneme yönelik açıklamalarında önceki Para Politikası Kurulu (PPK) metinlerinde yer alan ‘sıkılaştırma’ ifadesini çıkardı.
Ekonomistlere göre, metinde enflasyon risklerine dikkat çekilmesine rağmen ‘sıkılaştırma’ ifadesinin olmaması, faiz indiriminin son çeyrek verilerine bağlı olarak gündeme gelebileceğinin sinyallerini veriyor.
Bazı ekonomistler, ilk faiz indiriminin kasım ayında gerçekleşebileceğini öngörürken, diğerleri aralık ayı ya da 2024’ün daha uygun bir zaman olacağını düşünüyor.
Reuters anketleri, kasım ayında başlaması beklenen faiz indirim sürecinin büyük kısmının 2024 yılında gerçekleşeceğini ve 2025 sonuna kadar 20 puanın üzerinde bir indirim öngörüyor.
Ayrıca, önümüzdeki yıl enflasyon ve TCMB faiz oranlarındaki beklenen düşüşler nedeniyle bazı bankalar şimdiden uzun vadeli kredi ve mevduat faiz oranlarını aşağı çekmeye başladı.