Fitch: Türkiye’nin Borç Piyasalarında 2026 Hedefi 500 Milyar Dolar
Fitch Ratings’e göre Türkiye’nin borç sermaye piyasaları, İslami finansman ve proje bazlı yatırımların desteğiyle 2026’da 500 milyar doları aşabilir. 2025’in ilk verileri büyümeyi teyit ederken, Nisan ayında DCM ihraçları yıllık %60 artışla 12 milyar dolara ulaştı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin borç sermaye piyasalarının (DCM) 2025-2026 döneminde gelişmeye devam edeceğini öngörüyor. Fitch’e göre, finansman açıkları, proje bazlı yatırımlar, vade yönetimi, finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve İslami finans araçlarının gelişimi, DCM’nin bu dönemde 500 milyar ABD dolarını aşmasını sağlayabilir.
Fitch’in yayımladığı analizde, 2025 yılı için daha mütevazı bir büyüme beklense de ilk veriler iyimser sinyaller veriyor. Nisan 2025 itibarıyla toplam DCM ihraç hacmi, yıllık bazda %60 ve çeyreklik %43 artışla 12 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın %76,5’i Türk lirası, geri kalanı ise büyük ölçüde ABD doları cinsinden gerçekleşti. Bu artışın önemli bir bölümü kamu ihraçlarından kaynaklandı.
Fitch, yurt dışı yerleşik yatırımcıların Türkiye iç borçlanma senetlerindeki payının, Mart 2025 itibarıyla %8,6’ya gerilediğini, bu oranın 2024 sonunda %9,9 ile dört yılın en yüksek seviyesi olduğunu hatırlattı. Bu düşüş, küresel faiz trendleri ve risk iştahı ile ilişkili olarak değerlendiriliyor.
Fitch, 2025’in ilk çeyreği sonu itibarıyla Türkiye’nin toplam DCM büyüklüğünün yıllık %9,8 artışla yaklaşık 465 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Bu toplamın %65,9’u TL, %31,4’ü dolar ve %2,7’si euro cinsindendir. Devlet finansmanı, piyasanın lokomotifi olmaya devam ederken, bankalar ve özel sektör şirketleri de daha fazla ihraç yaparak piyasadaki ağırlığını artırma potansiyeline sahip.
Fitch, Türkiye’nin sermaye piyasalarını derinleştirme yönündeki politikalarının, özellikle İslami finansman araçları (sukuk gibi) üzerinden desteklenmesi durumunda bu hedefe ulaşılmasının mümkün olduğunu belirtiyor.