Fitch Yatırımcıları Uyardı! Her Şey Tepe Taklak Olabilir
Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu yükseltmişti. Fitch’in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, yaptığı açıklamalarda Türkiye’de para politikasının tersine dönebilme ve erken bir gevşeme olasılığının varlığına dikkat çekti.
Fitch Ratings, “Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar (Kamu ve Finans Kurumları Güncellemesi)” başlıklı bir webinar düzenliyor.
Morales’in konuşmasından bazı önemli noktalar şöyle:
“Dışsal kırılganlıkların ve yüksek finansman gereksinimlerinin azalmasıyla birlikte Türkiye’nin kredi notunu artırdık. Ancak, enflasyonun yüksekliği ve makroekonomik kırılganlıklar politika için büyük zorluklar oluşturuyor. Bu durum, para politikasının tersine dönmesi ve erken gevşeme riskini beraberinde getiriyor.”
“2025’in ilk çeyreğine kadar sıkı parasal koşulların devam etmesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nın gelecek yılın ilk çeyreğinde faiz indirimine başlaması planlanıyor.”
Kamu bütçe açığının GSYH’ya oranı, 2024’te %5,1, 2025’te %3,1 ve 2026’da %2,6 seviyelerine inmesi bekleniyor. Türkiye’nin borç yapısında bir iyileşme gözlemleniyor ve borç çevirme oranında artış var. Ayrıca, bankalar yerel borçlanma piyasalarında hâlâ önemli bir rol oynamaya devam ediyor.
“Katı enflasyon beklentileri risk teşkil ediyor. Enflasyon, benzer ülkelerle karşılaştırıldığında yüksek seviyelerde kalacak.”
Ekonomik büyüme, ilk iki çeyrekte yavaşlama göstermesine rağmen, net ihracat büyümeye olumlu katkı sağlıyor. 2024 ve sonraki iki yıl için Türkiye’de daha ılımlı bir büyüme bekleniyor. 2024, 2025 ve 2026 için büyüme tahminleri sırasıyla %3,5, %2,8 ve %3,7 olarak öngörülüyor.
Kredi notunu olumsuz etkileyebilecek unsurlar arasında, erken politika gevşemesi, enflasyon baskıları ve makroekonomik istikrara yönelik risklerin yeniden ortaya çıkması bulunuyor. Uluslararası rezervlerdeki hızlı düşüş veya artan cari açık gibi durumlar, piyasa güvenini sarsabilir.
Kılınç: Türk Bankaları İçin 2024 Karlılık Tahmini Zayıf
Fitch Ratings’in Bankalar Direktörü Ahmet Kılınç, 2024 için Türk bankalarının karlılık görünümünün zayıf olduğunu belirtti. Kılınç, bu durumu etkileyen faktörlerin arasında yüksek finansman maliyetleri, maliyetler üzerindeki enflasyon baskıları ve risk maliyetindeki artış olduğunu ifade etti. Ayrıca, 2024’ün ilk yarısında bankaların varlık kalitelerinde belirgin bir zayıflama yaşandığını vurguladı.
Kılınç, 2018’den bu yana azalan döviz cinsinden kredilerin 2023 yılı itibarıyla 27 milyar dolar arttığını belirtti. “Döviz cinsinden kredilerdeki artış, TL cinsinden borçlanmanın yüksek maliyetini ve göreli döviz kuru istikrarını yansıtıyor,” dedi.
Borsa Üzerinde Soruşturma
Borsa ile ilgili bir soruşturma kapsamında baskınlar düzenlendi. Bu durum, piyasalarda oluşan belirsizlikleri artırıyor ve yatırımcılar arasında endişelere yol açıyor.