Hangi enflasyon? Açıklanan enflasyon verileri ne kadar gerçekçi?

Türkiye ekonomisi son dönemde oldukça zorlu süreçlerden geçiyor. Kurlar bir yandan enflasyon diğer taraftan vatandaşı zorlarken Hangi enflasyon ne kadar gerçekçi? Analiz haberimizde

hangi enflasyon? açıklanan enflasyon verileri ne kadar gerçekçi?
Google News

Enflasyon verileri ne kadar gerçek sorusu hemen hemen tüm vatandaşların yakından takip ettiği konulardan biri. Aylık olarak düzenli bir şekilde TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri vatandaş nezdinde sürekli tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Açıklanan son enflasyon rakamlarına göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda yüzde 2,39, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 5,24 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 19,89, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 46,31 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ekim ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 17,09, yurt içi üretici fiyatları yüzde 36,2 arttı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 2,39, Yİ-ÜFE yüzde 5,24 artış kaydetti.

TÜFE, ekimde geçen yılın aralık ayına göre yüzde 15,75, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19,89 yükseldi.

Yİ-ÜFE ise Aralık 2020’ye göre yüzde 37,34, geçen yılın ekim ayına kıyasla yüzde 46,31 artış gösterdi.

Ancak enflasyon oranlarını hesaplayan başka bir kuruluş daha bulunmakta.

ENAGRUP olarak TÜİK’e benzer şekilde enflasyon oranı hesaplıyor

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ekim ayında %6,90 arttı Ekim 2021 dönemi (30.09.2021-31.10.2021) günlük fiyat değişimlerinden elde edilen ENAGrup Fiyat Endeksi aylık bazda %6,90 arttı.

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi, E-TÜFE’deki 12 aylık artış oranı %49.87 olarak gerçekleşti.

Resmi açıklanan rakamların neredeyse 2,5 katına denk gelen bu enflasyon oranları ekonomistler arasındaki tartışmaları da beraberinde getirdi.

Dolar kurunun rekorlar kırdığı bir dönemde özellikle ithal enflasyondaki artışın zirve yapması resmi rakamların güvenilirliğinin sorgulanmasında bir başka etmen

Peki ne yapmak gerek?

Yapılması gereken ana unsur riskleri azaltacak ve ekonomik güveni tesis edecek politikalardan geçiyor. Hukukun üstünlüğü başta olmak üzere ekonomi politikalarına duyulan güven ve belirsizlik algısının ortadan kalkması en önemli reformlar olarak ön plana çıkıyor.

Hiç şüphesi bugünden yarına yapılacak bir durum değil bu ancak eğer ki gelecekte benzer sorunlarla karşılaşmamak için bir yerden başlamanın gerekliliği de şüphesiz önemli bir gerçek

*”Aynı yöntemleri kullanarak farklı sonuçlar beklemekten daha büyük hata yoktur” (Albert Eınsteın)

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<