İhracat artışı tek başına anlamlı mı?

Türkiye ekonomisi son zamanların en iyi ihracat rakamlarını yakalıyor ancak açıklanan ihracat artışı tek başına anlamlı mı? yoksa dikkat edilmesi gereken başka hususlarda var mı? Bu yazıda bu konuyu irdeledik. İyi okumalar.

i̇hracat artışı tek başına anlamlı mı?
Google News

İhracat artışı tek başına anlamlı mı? İthalat ne durumda Dengeden ne kadar uzaktayız? Merak edilenler ve daha fazlası

Temmuz ayı dış ticaret rakamları dün açıklandı. Açıklanan rakamlara göre Temmuzda aylık ihracat oranı %13,4 aratarak 18 milyar doları geçerken toplam ihracat yılın ilk 7 ayında 150 milyar dolara yaklaştı. Açıklanan dış ticaret rakamlarında basında ön plana çıkarılan husus daima ihracat oranındaki artış olurken ithalat oranları hep sonlarda oldukça düşük perdeden açıklanıyor.,

i̇hracat artışı Gerçekler acıdır!

Her ne kadar ithalat oranları açıklanırken düşük perdeden geçiştirilmeye çalışılsa da ithalat oranlarındaki artış hiç de hafife alınacak cinsten değil. Sadece temmuz ayında ithalat %40 artışla 28 milyar dolar seviyelerine yükselirken sadece 7 ayda ithalat 206,4 milyar dolara yükseldi.

Sadece 7 aylık rakamlara bakarak basit bir matematik hesabı ile dış ticaret açığı ise 60 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Yanlış okumadınız 60 milyar dolar.

Bir başka deyişle ticaret yapıyoruz ama sattığımız aldığımızı karşılamıyor. Bu durumda bu açığı kapatmak için kaynak bulmamız gerekiyor. Burada ise turizm geliri imdada yetişiyor ama bu gelir de açığı tam olarak kapatmıyor. Devreye ise malesef yine borçlanma giriyor. Faizlerin bu kadar yükseldiği ve borçlanma maliyetlerinin tavan yaptığı bir konjonktürde CDS’lerin 900 seviyesine yükselmesi ise işin tuzu biberi oluyor.

Peki biz şimdi 7 aylık ihracat gelirimiz 150 milyar dolara yükseldiği için sevinelim mi ? Bunu bir başarı öyküsü olarak kabul edebilir miyiz?

Eğer ki ithalatı görmezsek ve ya dikkate almazsak CDS leri ve faizler banane dersek tabi ki bu oranlar ve seviyeler bir başarıdır. Ancak keşke ekonomide işler bu kadar basite indirgenebilse. Dış ticaret dengesindeki açığın büyümesi devam ederken ihracatın ithalatı karşılama oranı %63 seviyesine gerilemişken sattığımızdan daha fazlasını alma gereksinimiz her geçen gün artıyorken bu seviyeler bir başarı değil alarm zillerinin göstergesidir.

i̇hracat artışı

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<