İngiltere’de maaşlarda rekor artış
İngiltere’de maaşlarda yılın ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 8,8 artışla rekor kırdı
İngiltere’de maaşlarda rekor artış
İngiliz şirketler, koronavirüs önlemlerinin gevşemesiyle beraber 1 milyon yeni iş ilanı açarken ülkede maaşlar ikinci çeyrekte geçen yıla göre yüzde 8,8 yükseldi.
Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, maaş artışlarından kaynaklanan enflasyon baskısı artarken Nisan-Mayıs-Haizran aylarını kapsayan dönemde maaşlar geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8,8 oldu.
İngiltere Merkez Bankası istihdam piyasasındaki darboğazın geçici olacağını düşündüklerini belirtirken politika yapıcılar yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşılması için parasal desteklerin bir kısmının geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.
İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, salı günü yayımladığı bir bildiride “Planımız insanları geri işlerine döndürmek ve olani şlerin korunmasını sağlamak. Önümüze farklı engeller çıkabilir fakat veriler umut vaadedici” dedi.
İngiltere’de manşet işsizlik rakamları ikinci çeyrekte yüzde 4,7’ye gerileyerek 2020 yazından bu yana en düşük seviyeyi gördü.
Şoförlerin maaşları bir yılda yüzde 30 arttı
Staff Assist UK İş Geliştirme Direktörü Franco Aiello, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada, son bir yıllık dönemde ağır vasıta şoförlerinin maaşlarının yüzde 30 artışla yıllık 40 bin sterline çıktığını, şirketlerin ekstra bonus da ödediğini söylemişti.
Tüm sektörlerde çalışan sıkıntısı yaşandığını dile getiren Aiello, en fazla etkilenen sektörlerin nakliye ile lojistik olduğunu, özellikle kamyon şoförü istihdamı noktasında büyük sıkıntı olduğunu, işçi açığının alarm verici seviyelere ulastığının altını çiziyor.
İngiliz işletmelerin Brexit ve kısa çalışma ödeneğinin etkisiyle kalifiye işgücüne ulaşmakta zorlandığını bildiren Aiello, çalışanların tam istihdam paketi tercih eder hale geldiğini ve piyasanın çalışanların yönlendirdiği bir pazar haline geldiğini söylemişti.
“Kısa çalışmadan yararlananlar dönmek istemiyor”
Ülkede çalışan açığı sorununun nedenlerinden biri de kısa çalışma ödeneği. Pandemi başlangıcından beri hükümetten maaş desteği alan hizmet sektörü çalışanları, sektöre dönme noktasında isteksiz.
upReach CEO’su John Craven, Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede, pandemi döneminde uygulanan karantinaların ekonomik aktiviteyi, emek talebi ve istihdamı dramatik ölçüde düşürdüğünü, kısa çalışma ödeneğinin kısmen bu durumu telafi etse de istenmeyen sonuçlar doğurduğunu belirtmişti.
Kısa çalışma ödeneğinden yararlananların Eylül sonuna kadar işgücüne dönmeyi düşünmediklerini kaydeden Craven’e göre, ekonomi toparlandıkça işletmeler için çalışan bulmak zorlaşıyor.
Kalifiye olmayan işgücü gerektiren alanlarda açık olduğuna dikkat çeken Craven, konaklama sektöründe çalışanlara yüzde 20’ye kadar prim verilmeye başlandığını aktarmıştı.
(bloomberg)
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi – https://paraajansi.com.tr/