İstihdam Rakamları Zorluyor
ParaAjansı(PA) Anıl Adalıer
Covid Türkiye’de iş arayışında olanların ümidini azaltırken oklar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dönüyor!
Türkiye’nin yayılmakta olan bir koronavirüs salgınının ortasında işleri koruma mücadelesi, işsizlerin çoğunun öfkelerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetine yönlendirdiğine dair işaretlerle birlikte bocalıyor.
Ancak ekonomistler, daha az yeni iş yaratıldığı, sözleşmelerin sona ermesi ve küresel sağlık acil durumunun ortasında şirketlerin iflas etmesi nedeniyle rakamların daha karanlık bir gerçeği gizlediğini söylüyor: İş gücünün toplam büyüklüğü bir yıl öncesine göre% 3,9 daraldı.
İş piyasasındaki gerçek bozulma, iş bulma umudunu kaybettiklerini bildiren 1,4 milyon insanda (bir yıl öncesine göre % 122,5 artış) ve çalışmaya hazır ancak henüz iş aramayan 4,1 milyon insanda görülüyor. (% 84’lük bir sıçrama.)
Ekonomik Sancı
Görünüm, Türkiye’nin en uzun süredir hizmet veren lideri için bir baş ağrısı anlamına geliyor. Gezici Araştırma Merkezi başkanı ve anketör Murat Gezici’ye göre, 66 yaşındaki Erdoğan ve iktidardaki AK Parti ekonominin durumuna ilişkin artan bir memnuniyetsizlikle karşı karşıya.
Gezici, “Seçmenlerin büyük bir kısmı ekonomik sorunlar yaşıyor” dedi. “AK Parti iktidarının ekonomi politikaları düşük not almış görünüyor.” dedi.
Bu yılın başlarında politikacıların virüs nedeniyle ekonomiyi tekrar kapatmak zorunda kalmayacaklarını varsayarak 2021 için % 5,8 büyüme hedefi açıkladılar. Ancak, yetkililer geçen ay hafta sonu ve gece kilitlenmelerini yeniden başlattıklarından, bu hırs şimdiden iyimser görünüyor.
Genç Seçmenler
Goldman Sachs’ın Çarşamba günkü raporuna göre, faiz oranlarının yüksek kalması ve liranın değer kaybetmesinin ardından yılın büyük bölümünde enflasyonun % 15 civarında seyretmesi bekleniyor.
Kasım ayında yapılan Gezici anketi, AK Parti’ye ve onun milliyetçi müttefikine verilen desteğin % 45,4’e düştüğünü gösterdi.
Genç Türkler arasında% 24,3’lük işsizlik özellikle Erdoğan için endişe verici.
18-27 yaşları arasındakilerin yaklaşık % 80’inin, 2018’deki % 76 ve 2015’teki % 70’lik artışla iktidar ittifakını desteklemediklerini belirtti. Yaş grubu seçmenlerin ortalama % 16’sını oluşturuyor.
Gezici, “İşsizler artık ‘ev gençliği’ olarak tanımlanıyor” dedi. “Baskı ve sansür nedeniyle seslerini duyamadıkları için çok sinirleniyorlar.” diye ekledi.
Fransa merkezli Akdeniz Entegrasyon Merkezi tarafından Aralık ayında yayınlanan bir araştırma, salgının muhtemelen “sadece işsizlikte değil, aynı zamanda Türkiye’de eşitsizlik ve yoksullukta da dramatik bir artışa neden olacağını” ve “yurtiçi ve yurtdışından ek mali kaynaklar” gerektireceğini söyledi.
Erdoğan geçen ay Türkiye’nin ekonomik liderliğini elden geçirdikten sonra ekonomik ve hukuki reformlar sözü verdi.
(bloomberg.com)