Katma Değerli Üretim Deri İhracatına Hız Kazandırdı

Deri konfeksiyon sektörü, katma değerli üretim ve yeni pazarlarla 2025’in ilk dört ayında ihracatını yüzde 44 artırdı.

Katma Değerli Üretim Deri İhracatına Hız Kazandırdı
Google News
Türkiye Deri Konfeksiyonları Derneği (TDKD) tarafından düzenlenen "14. Deri ve Kürk Modası (Leather&Fur Fashion) Fuarı, yerli firma temsilcileriyle 1500 yabancı alıcıyı Antalya'da buluşturdu.

Fuara katılan ve aynı zamanda İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (İDMİB) başkanlığı görevini de yürüten Karaca, AA muhabirine, deri ve deri mamullerinin, ayakkabı, saraciye, deri konfeksiyon ve tabakhane ile 4 ana sektörden oluştuğunu ve geçen yılı 1 milyar 570 milyon dolarlık ihracatla kapattıklarını söyledi.

Katma değerli ihracat konusunda çok performanslı bir yıl geçirdiklerini dile getiren Karaca, özellikle deri konfeksiyon sektöründe güçlü pazarlara yöneldiklerini ve bunun da meyvelerini almaya başladıklarını kaydetti.

Deri konfeksiyon sektöründe yılın ilk 4 ayında 44,5 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğini bildiren Karaca, geçen yıl bu rakamın 31 milyon dolar seviyelerinde olduğunu belirtti.

Deri konfeksiyon sektöründe 2025'e iyi bir başlangıç yaptıklarını anlatan Karaca, "Deri konfeksiyon sektörümüz geçen yılı neredeyse hiç kayıp yaşamadan kapatırken 2025'in ilk 4 ayında yüzde 44'lük bir büyüme sergiledi. Tabii ki dünyadaki ve Türkiye'deki büyük enflasyon ve resesyon rüzgarında deri konfeksiyon sektörümüzün yüzde 44'lük büyümesi bizim için çok kıymetli." dedi.

Karaca, pazar konusunda da çeşitliliği artırdıklarını ve yüksek miktarlarda ithalat yapan ülkelere yöneldiklerini vurguladı.

Daha önce en güçlü pazarlarının Rusya olduğunu anımsatan Karaca, şunları söyledi:

"Geçen yıl en fazla ihracat yaptığımız ülke ABD oldu, ardından doğu bloğu ülkeleri geldi. Bu müşteri çeşitlenmesi için çok önemli. Deri ve deri mamulleri sektörünün genelinde yüzde 42, yüzde 45 oranında Avrupa Birliği'ne mal satılırken deri konfeksiyon sektörünün ABD'yi birinci pazar yapması müşteri çeşitlendirilmesi adına çok kıymetli. ABD'nin ne kadar büyük bir pazar olduğunu biliyoruz, en büyük alıcı Amerika. Dolayısıyla sektör bu tarafa doğru yönünü çevirdi. Biz de bundan çok mutluyuz."

Başkan Karaca, e-ticareti de çok önemsediklerini ve bu alanda önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Dünya ticaretinin şu anda büyük bir kısmının e-ticaretten döndüğünü ifade eden Karaca, "Tek bir tuşla dünyaya ulaşalım istiyoruz, hedefimizi bu yönde kurguluyoruz." dedi.

Sektör katma değerli üretim yapıyor

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Cengiz Sarıgül katma değerli ürün üretimine yöneldiklerini kaydetti.

Mücevherat sektöründen sonra katma değeri yüksek ikinci sektör olduklarını vurgulayan Sarıgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sektör olarak dünyada olmayan malları üretmeye başladık. Dünyada oluşan rekabetten fiyatları düşürerek değil de katma değerli mallar üreterek çıkmaya çalışıyoruz. Sektörümüz için Kanada ve ABD çok iyi bir pazar olmaya başladı. Bunu daha da güçlendirmeye çalışıyoruz. ABD en büyük hedef ülkelerimizden bir tanesi."

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<