Kripto paraların hikayesi dünden bugüne
Kripto para nedir? Kripto para bugüne nasıl geldi? ekonomik hayatımızı nasıl değiştirdi, hangi ülkeler destekliyor hangileri yasaklıyor? tüm bunların cevabı ve daha fazlası haberimizde…Kripto paraların hikayesi dünden bugüne

Kripto paraların hikayesi dünden bugüne
Kripto para (veya kripto varlık), işlemleri güvenceye almak için kriptografi yani şifreleme kullanan, çalışma şekli nakte alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal dövizdir. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerinin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir .Herhangibir merkez bankasına baglı veya devletgarantisi altında değildir Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri olarak işlev gören bir blok zincirden gelmektedir.buna blockchaine denir 2009’da Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto paradır. O zamandan beri birçok farklı kripto para ortaya çıkmıştır. Bitcoin dışındaki kripto para birimlerine genel olarak altcoin denilir ki bu kısaltma alternatif ve coin yani madeni para’nın birleşimidir.
Değişen dünya düzeni beraberinde piyasalar teknlolojisinin de değişmesi ve gelişmesi insan hayatını birçok alanda etkiledi. Hayatı kolaylaştırmak adına atılan adımlar ekonomi piyasasına yön vererek yeni para birimlerinin doğmasına neden olmuştur. Bunlardan biri olan kripto para piyasaya çıktıktan sonra her alanda dengeler değişti ve ekonomiye yön verdi. Çoğu zamanda krizlere de yol açan kripto para piyasası halen büyük bir ilgiyle takip ediliyor ve işlem görüyor. 263,4 milyar dolar ile dünyanın en büyük markası olan Apple ı geride bırakarak nisan 2021 itibarı ile tüm kripto paraların toplam değeri 2,2 trilyon doları aştı. Bu rakam Apple’ın şirket değerinden 10 milyar dolar daha fazla. 64 bin dolar değere ulaşan Bitcoin toplam 1,2 trilyonluk hacmi ile aslan payını alan kripto oldu.
Kripto paranın bu kadar popüler olmasından sonra bazı ülkeler kripto paraya olumlu bakarken bazı ülkelerse karşı çıkıp çoğu faaliyetleri durdu ve yasakladı. Orta Amerika ülkesi el salvador bitcoini ulusal para birimi olarak kabul ederken, Ekonomide bir çok alanda önde gelen Çin kripto para faaliyetlerine karşı olumsuz yaklaşıyor. Çin ülke içinde kripto para madenciliği ve kullanımını tamamen yasakladı Çin merkez bankası 24 Eylül’de kripto para birimiyle ilgili tüm işlemleri yasa dışı ilan etti , denizaşırı borsaların Çinli sakinlere hizmet vermelerinin yasaklandığını açıkladı Çin Halk Bankası da yaptığı açıklamada, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların “yasal olmadığını ve piyasada para birimi olarak kullanılmaması gerektiğini ve kullanılamayacağını” belirtti
Çin kripto parayı istikrarsız buluyor…Çin’in bu tutumundan sonra Çinli e-ticaret devi, alibaba “sanal para birimleriyle ilgili yasa ve düzenlemelerin istikrarsızlığını” dikkate aldığını söylerken, kripto para birimleri madenciliğinde kullanılan her türlü ekipman satışını durdurduğunu ilan etti. Bitcoin tek başına dev markaları geride bıraktı. 64 bin dolar değere ulaşan Bitcoin toplam 1,2 trilyonluk hacmi ile aslan payını alan kripto oldu.
Bu şekilde Bitcoin tek başına Mastercard, Visa ve PayPal’ın toplam değerinden daha kıymetli hale geldi. Bitcoin aynı zamanda Tesla ve Facebook’tan da daha değerli konumda.
Geçtiğimiz son bir yıl içerisinde Bitcoin’in değeri yüzde 1000 artmış oldu. Bunda PayPal ve Tesla gibi şirketlerin Bitcoin ile işlem ve ticaret yapacaklarını açıklamasının da payı oldu.
Eylül ayında, Ethereum, madencilerinin geliri yaklaşık 2,42 milyar ABD dolarıydı, işlem ücretleri (1,07 milyar) olarak hesaplandı, her ikisi de yeni zirvelere ulaştı. Bitcoin madencilerinin Eylül ayındaki geliri 1,31 milyar ve işlem ücretleri yüzde 1,47 oldu. Kripto paralar dünyada hızla alternatif bir yatırım ve kullanım aracına dönüşürken ,yatırımcıların ve devletlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. ve bu ilgi artarak devam edecek gibi görünüyor.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi –
SAKİNE KARACA P.A