Küresel açıklamalar Türkiye’de doları nasıl etkileyecek? Dolar 5 günde %1 oranında primlendi!
Küresel açıklamalar Türkiye’de doları nasıl etkileyecek? Dolar 5 günde %1 oranında primlendi! Dolar son günlerde Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşten sonra yüksek gelen hacimli alışlarla hızla primlendi!
Küresel açıklamalar Türkiye’de doları nasıl etkileyecek? Dolar 5 günde %1 oranında primlendi!
13 Eylül borsanın sert düşüşüyle beraber yatırımcıların borsadan çıkarak dolara sığınmasına mı neden oldu? 15 Eylül’de gelen yüksek hacimli alış yatırımcıların ilgisini çekerek dolarda hızı primlenme yaşattı. FED dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada faiz arışını 75 baz puan olarak belirledi. 100 baz puan kadar artırması beklenirken FED’in 75 baz puanlık artışının ardından başkan Jerome Powell’den “Enflasyonu düşürmenin acısız yolu yok” açıklaması gelerek artışların devam edeceğine dair sinyaller verilmiş oldu.
Küresel konjektürde bütün borsalarda yaşanan düşüş yatırımcıların piyasalara karşı güvensiz olmasını tetikledi.
küresel açıklamalar türkiye’de doları nasıl etkileyecek? dolar 5 günde %1 oranında primlendi!Türkiye’de TCMB döviz ve altın rezervlerinde Temmuz sonunda başlayan yükseliş Eylül ayı başlarında yeniden bir ivme kazandı. Türkiye’de kaynağı belli olmayan bir çok döviz girişi gerçekleşirken dolar son 5 gün içerisinde hızlı bir şekilde primlendi. FED’in dünkü faiz artırım kararından sonra küresel anlamda güçlenen dolar için düzeltme beklentileri Türkiye’de karşılık bulamadı. Dolar TL karşısındaki istikrarlı yükselişine devam ederken bugün 18,37 seviyesine kadar yükseldi.
Bugün açıklanacak olan TCMB’nin faiz kararı piyasalarda önemli bir rol oynayarak genel akışta değişikliklere sebep olabilir. Dolar küresel piyasalarda bütün para birimlerine karşı olan güçlü duruşunu devam ettirirken TCMB’nin yayınladığı faiz kararları doların güçlü duruşunu kabul eder nitelikte.
küresel açıklamalar türkiye’de doları nasıl etkileyecek? dolar 5 günde %1 oranında primlendi!Temmuz ayı TCMB verilerine göre:,
- Temmuz sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2021 yıl sonuna göre %10,7 oranında artışla 134,6 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 7,6 oranında artarak 55,3 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 12,2 oranında artarak 49,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
- Alacaklı bazında incelendiğinde, özel alacaklılar başlığı altındaki parasal kuruluşlara olan kısa vadeli borçlar yıl sonuna göre %10,4 oranında artarak 70,0 milyar ABD doları,parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar %11,2 oranında artarak 64,1 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. 2021 yıl sonunda 460 milyon ABD doları olan kısa vadeli tahvil ihraçları, 2022 Temmuz sonu itibarıyla 364 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde resmi alacaklılara olan kısa vadeli borçlar 84 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.
- 2022 Temmuz sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 182,0 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Söz konusu stokun 16,1 milyar ABD dolarlık kısmı, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluşmaktadır. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün %19,4, Merkez Bankası’nın %16,3, özel sektörün ise %64,3 oranında paya sahip olduğu gözlenmektedir.
Bizi Twitter’da takip edin =>https://twitter.com/home
Para Ajansı Telegram grubuna üye olun => https://t.me/paraajansi paraajansı