Küresel gıda fiyatları 9 aydır aralıksız yükseliyor
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Şubat ayı Küresel Gıda Fiyat Endeksini yayınladı
FAO Gıda Fiyat Endeksi, Şubat ayında yüzde 2.4 artarak 116.0 seviyesine yükseldi. Yıllık bazda artış yüzde 16.74 olarak gerçekleşti.
Böylece Endeks, aralıksız 9 aydır yükselişini sürdürmeye devam etti.
Ocak ayında 113.3 olan Endeksin Şubat ayındaki yükselişini tetikleyen alt gruplar arasında şeker ve bitkisel yağlar öne çıktı.
(kaynak : Bloomberg)
Yaygın olarak ticareti yapılan gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksinde 5 alt grup bulunuyor.
FAO Şeker Fiyat Endeksi, Asya’dan gelen güçlü ithalat talebiyle birlikte ana üretici ülkelerdeki üretim düşüşlerinin, daha sıkı küresel tedarikler konusunda süregelen endişelere yol açmasıyla Ocak ayına göre yüzde 6,4 arttı. Tayland’da üretimde bir toparlanma ve Hindistan’da pozitif mahsul beklentisi fiyat artışını baskıladı.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi yüzde 6,2 artarak Nisan 2012’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Palmiye, soya, kolza ve ayçiçek yağı fiyatları yükseldi.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Çin tarafından yapılan ithalatın Batı Avrupa’dan sınırlı tedarikle karşılandığı uluslararası tereyağı ihracat tekliflerinin öncülüğünde yüzde 1,7 arttı. Peynir fiyatları, kısmen Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yüksek stoklar nedeniyle düştü.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Ocak ayına göre ortalama yüzde 1,2 daha yüksek gerçekleşti. Sorgum fiyatları, Çin’den gelen güçlü talebin etkisiyle aylık bazda yüzde 17,4 arttı. Uluslararası mısır, buğday ve pirinç fiyatlarında yatay seyir ve kısmen hafif yükseliş yaşandı.
FAO Et Fiyat Endeksi, ana üretim bölgelerindeki büyükbaş ve küçükbaş et arzının artmasıyla yüzde 0,6 arttı. Buna karşılık, domuz eti fiyat teklifleri, Çin’in yoğun arz fazlası nedeniyle azalan alımları ve Asya pazarlarına ihracattaki devam eden yasağa bağlı olarak Almanya’daki satılmamış domuzlardaki artışla desteklendi.
Tahıl tedarik ve talep raporuFAO ayrıca, küresel üretim, tüketim, ticaret ve envanterlerin güncellenmiş değerlendirmelerini içeren Tahıl Tedarik ve Talep Özetini yayınladı.
FAO’nun ön tahminlerine göre, 2021’de küresel buğday üretiminin artarak 780 milyon tonluk yeni bir rekora ulaşması muhtemel.
Güney Afrika’daki mısır üretiminin 2021’de rekor seviyelere ulaşması beklenirken, Güney Amerika’daki üretimin ortalamanın oldukça üzerinde olması öngürülüyor.
FAO, 2020 tahıl sezonu tahminini 2 milyar 761 milyon tona yükseltti. Bu da geçen ay yapılan 2 milyar 744 milyon ton tahmine göre yıllık bazda yüzde 1,9 artışa işaret ediyor.
Küresel pirinç üretimi için de 2,6 milyon ton artış tahmin ediliyor.
(bloomberg)