Lokman Hekim'de enerji yatırımı yapıyor!
Rüzgar ve güneşten gelen enerjiyi depolamanın önünü açan düzenleme büyük talep gördü. KAP Nerdeyse Her gün Enerji depolama yatırımı için lisans başvurusu yapan şirketlerin açıklamalarıyla doldu. Hangi şirket ne kadarlık yatırım yapacak? Enerji depolama yatırımı için kaç firma gerekli yerlere başvurdu?

LKMNH enerjiye yatırım yapıyor!
LKMNH şirketi Yönetim Kurulu'nun almış olduğu kararı gereği ; Şirket Grubuunun sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere karbon salınımını arttıran enerji tüketiminin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanarak aynı zamanda Grubun maliyetleri içerisinde önemli yeri olan elektrik enerjisiyle ilgili maliyetlerinin düşürülerek karlılığın artırılması amacına yönelik Güneş Enerjisi (GES) projesi yatırımına başlanılmasına, buna ilişkin tüm izin, başvuru ve anlaşmaların yapılmasına karar verildiği şirket tarafından kamuoyuna bildirildi.
GES Nedir?
Güneşe enerjisi en temiz yenilenebilir enerji kaynağıdır. Peki, güneş enerjisi nasıl üretilir? Güneş enerjisi, güneş panelleri sayesinde güneş enerji santrallerinde üretilmektedir. Güneş enerji santralleri (GES), güneş ışıklarından gelen enerji parçalarını elektrik enerjisine çeviren santrallerdir. GES’lerde kullanılan paneller oldukça büyüktür. Mantık olarak güneş enerjisi ile çalışan hesap makineleri ile benzerdir. Fakat güneş enerji santrallerinde büyük güneş pilleri kullanılmaktadır. Bu pillerin ana maddesi, galyum arsenittir ve kristal silisyumdur. Güneş panellerine gelen ışıklar, paneller sayesinde enerjiye dönüştürülerek büyük güneş pillerine veya akülere depo edilmektedir. Bunu yapan sistemlere ise Güneş Enerji Santrali (GES) denilmektedir. GES, güneş enerji santralinin kısaltılmış halidir.
Enerji Depolama Nedir?
Enerji depolama, bir enerjinin aynı formda veya farklı bir formda daha sonra kullanılmak üzere saklanması işlemine denir. Enerji depolama sistemleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonunda büyük öneme sahiptir. Enerji depolama sistemleri, yenilenebilir enerji sistemleri tarafından üretilmiş olan enerjinin fazla olması durumunda, depolanması ve sonradan tekrar kullanılmasını sağlar.
Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar arttıkça, enerji depolamaya yapılan yatırımlarda artmaktadır. Bu konuda Türk firmalarda yatırımlarına başlamıştır. Enerji depolamaya yatırım yapan Türk firmalar, enerji depolamadaki gelişmeleri takip ederek gelecekte daha da yaygınlaşacak olan bu pazarda yerini almaya başladılar.
Depolama teknolojilerinin gelişmesi, yenilenebilir kaynakların verimliliğini de arttırır. Bu alandaki gelişmelerin, sektörü baştan şekillendireceği apaçık ortada.