Otomotiv satışları açıklandı, Otomotiv sektörü kırmızıya döndü!

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) yayımladığı verilere göre 2021 Ocak ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı, aylık %58,1 azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre %60,3 artarak 43.728 adet oldu.

otomotiv satışları açıklandı, otomotiv sektörü kırmızıya döndü!
Google News

Ocak ayında yerli otomobil ve hafif ticari araç satışları, aylık %67,9 gerilerken bir önceki yılın aynı ayına göre %46,8 artarak 16.502 adet oldu.

Otomobil satışları, aylık %56,2 azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre %60,6 artarak 35.358 adet oldu.

2021 Ocak ayında Pazar lideri %12 Pazar payıyla Fıat olurken onu %11 payla Volkswagen ve %10 payla Toyota takip etmektedir.

12 aylık kümülatif toplam bazında baktığımızda ise 2014’ten günümüze kadar en yüksek değeri 997.981 adet ile 2016 Kasım ayında, en düşük değeri ise 419.826 adet ile 2019 Ağustos ayında almıştır. 2021 Ocak itibari ile 789.243 adede ulaşmıştır.

Raporumuzun detaylarında otomotiv sektörünü çeşitli perspektiflerden ele alarak marka bazlı pazar paylarını, otomotiv satışlarının faiz-döviz-enflasyon vb. değişkenlerle ilişkisini ve aralarındaki korelasyon katsayılarını analiz ettik.

Yerli Otomobil ve Hafif Ticari Araç Ocak ayında yerli otomobil ve hafif ticari araç satışları, aylık %67,9 gerilerken bir önceki yılın aynı ayına göre %46,8 artarak 16.502 adet oldu.

İthal Otomobil ve Hafif Ticari Araç İthal otomobil ve hafif ticari araç satışları aylık %48,5 azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre %69,8 artarak 27.226 adet oldu. Böylelikle toplam otomobil pazarında satılan araçlardaki yerli payı %38, ithal payı ise %62 oldu.

Satılan toplam yerli otomobil ve hafif ticari aracın içinde otomobilin payı %74, hafif ticari aracın payı %26 olarak gerçekleşti. Satılan toplam ithal otomobil ve hafif ticari aracın içinde otomobilin payı %85, hafif ticari aracın payı %15 olarak gerçekleşti.

Otomotiv satışında son dönemlerdeki artışın başlıca nedenleri:

  • Covid-19 salgını nedeniyle bireylerin toplu taşıma yerine bireysel ulaşımı tercih etmesi.
  • Taşıt kredi faizlerinin Kamu Bankaları öncülüğünde tarihi düşük seviyelere inmesi
  • Kur artışı ve enflasyon nedeniyle fiyatların artacağı beklentisi,
  • Kargo vb taşımacılık hizmetlerinin artmasıyla kargo firmalarında oluşan araç talebi,
  • Araç fiyatlarının yükselmesi ve ileride yükseleceği beklentileri otomobilin hem ihtiyaç karşılama hem de yatırım aracına dönüşmesine neden olması.
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<