Pay senedi piyasasının değeri 6 Trilyon

MKK pay senedi piyasası ile ilgili verileri paylaştı rakamlar şaşırttı. İşte yıllık ve aylık bazda artışlar ve rakamlar.

Google News

MKK pay senedi piyasa verileri

MKK'nın paylaştığı verilerde 21 Aralık 2022 tarihi itibari ile Pay Senedi Piyasa Değerinin yılbaşından bu yana yüzde 181 artışla 6 Trilyon 123 Milyar TL'ye ulaştığını bildirdi.

Aylık bazda piyasa değerinin artışı %15 ile 804 milyar TL, yıl başından bu yana ise 3,94 Trilyon TL arttığını açıkladı.

Pay senedi Piyasa Değeri ve Yatırımcı Sayısı

Kaynak: Veri Analiz Platformu
Kaynak: Veri Analiz Platformu (VAP)

Hisse Senedi Risk ve Getiri Profili


Hisse senedi, risk profili “Çok Yüksek Risk” olan müşteriler ile uyumludur. “Çok Yüksek Risk” risk profili ile uyumlu ürünler, daha yüksek yatırım riski içerdiği için fiyatlarında büyük oranda dalgalanma yaşanma ihtimali olan yatırım ürünleridir. Hisse senedi düşük ve orta düzey risk profilindeki ürünlere kıyasla daha yüksek getiri imkanı sağlayabileceği gibi yine bu ürünlere kıyasla anapara değer kaybı yaşama ihtimali çok daha yüksektir.

Piyasa Riski: Hisse senedinin fiyatlarındaki hareketlerden dolayı hisse senedinin değeri azalabilir ve buna bağlı olarak yatırımcı anaparadan kayıplar yaşayabilir. Yatırımcı hisse senedine yatırdığı anapara tutarını geri alamayabilir.

Karşı Taraf Riski: Hisse senedi işlemlerinde karşı aracı kurumun takas yükümlülüğünü zamanında yerine getirmeme riski mevcut olup, Takasbank alıcıya karşı satıcı, satıcıya karşı alıcı konumunda davranmak suretiyle bu riski minimize etmektedir. Yatırımcı, satın almış olduğu hisse senetlerini ihraç etmiş olan anonim şirketin mali yapısının zayıflaması veya iflas etmesi sonucunda anaparasının tamamını veya bir kısmını kaybedebilir.

Likidite Riski: İkincil piyasalarda, yatırımcının ürünlerini nakde çevirebilmelerine ilişkin risk bulunmaktadır. Piyasada yeterli miktarda alıcı/satıcı bulunmaması, istenilen fiyatın oluşmaması likidite riskini oluşturur.

Ülke Riski: Yatırım yapılan ülkenin ekonomik, politik ve sosyal yapısı, ayrıca faiz ve kur politikaları ürünün fiyatında belirgin etkiye sahip olabilir. Yerel riskler diye tanımlayabileceğimiz bu riskler, döviz kısıtlamaları, transfer riskleri, moratoryum, vergi değişiklikleri vs. olabilir. Ayrıca global ekonomik ve politik dengelerde oluşacak değişiklikler de hisse senedi fiyatlarında dalgalanmalara sebep olabilir.

Operasyonel Risk: Başarısız veya yetersiz iç süreçler, insanlar ve sistemler veya dış etkenlerden kaynaklanan doğrudan veya dolaylı kayıp riskini tanımlar. Yatırım süreçleri iç kontrol ve risk yönetimi departmanları tarafından gözetlenmekte ve düzenleyiciler tarafından denetlenmektedir.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<