Savaş global krize yol açar mı? Piyasaları neler bekliyor?

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmalar sonucu ortaya çıkan durum küresel ekonomiyi tehdit etmeye devam ediyor. Emtia fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü dalgalanma ve savaş global bir ekonomik krize yol açar mı?

savaş global krize yol açar mı? piyasaları neler bekliyor?
Google News

Savaş global krize yol açar mı? Küresel ekonomi hiç olmadığı kadar kırılgan bir süreçten geçiyor. Rusya Ukrayna savaşı ve onun ekonomik etkileri haberimizde…

Savaş hiç şüphesiz riski sevmeyen ekonomi aktörleri için en kötü senaryo. Kırılganlıkları artırıp arz talep dengesinin bozulmasına yol açan çatışma ortamı son günlerde Rusya-Ukrayna arasında yaşanan durum ile zirveye çıktı.

Emtia fiyatları zirve yaptı.

Emtia fiyatlarındaki artış ile birlikte #RussiaUkraine gerginliğin devam etmesi sebebiyle mısır bugday ve petrol fiyatları tarihi zirvelerine doğru gidiyor.Çin gibi kalabalık yerleri daha fazla etkileyebilir. Dolayısıyla domino taşı etkisiyle global bir krize dönüşebilir.

savaş global krize yol açar mı?

Petrol 100 doların üzerinde işlem görüyor

savaş global krize yol açar mı?

Buğday fiyatları 9 doların üzerini gördü Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla bu hafta emtia piyasasında sert yükselişler görülürken, buğday 9.60 dolarla 13.5 yılın en yüksek seviyesini görerek haftalık bazda da yüzde 6,9 değer kazandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla bu hafta emtia piyasasında sert artışlar yaşandı. 9,60 dolarla 13,5 yılın en yüksek seviyesini gören buğday, haftalık bazda da yüzde 6,9 değer kazandı.

Dünya buğday ihracatında önemli bir role sahip olan Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin buğday arzını olumsuz etkileyebileceğine, fiyatlardaki yukarı yönlü baskının sürebileceğine, hatta bu ülkelerin buğday ihracatının durma noktasına gelebileceğine dair endişeler bu hafta piyasaların odak noktasında yer aldı.

savaş global krize yol açar mı?

Mısır fiyatları ise 7 dolar seviyelerine yaklaştı.

“Rusya, özellikle Orta Doğu ve Avrupa için önemli bir tedarikçi rolü üstleniyor”

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasında gerilimle başlayan ve sonrasında savaşa giden süreçte tarım emtialarının en olumsuz etkilenenler arasında yer aldığını, tarım emtiaları içerisinde ise özellikle buğdayın daha çok öne çıktığını söyledi.

Bu süreçte buğday fiyatının yüzde 20’ye varan yükseliş kaydettiğini aktaran Ergezen, Rusya’nın dünyanın en önemli emtia üreticilerinden biri olduğunu, özellikle Orta Doğu ve Avrupa için önemli bir tedarikçi rolü üstlendiğini, bu kapsamda Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın, özellikle Avrupa ve Orta Doğu üzerinde olumsuz bir etki oluşturmasının kaçınılmaz göründüğünü ifade etti.

Rusya’nın başta petrol ve doğal gaz olmak üzere buğday, mısır, paladyum, platin, alüminyum, nikel, gübre ve gübre kimyasalları gibi ürünlerde önemli bir üretici ve tedarikçi konumunda bulunduğunu aktaran Ergezen, “Buğdayda küresel ihracatın yüzde 17’si Rusya tarafından sağlanıyor. Rusya ve Ukrayna, birlikte küresel ihracatın yüzde 29’unu gerçekleştiriyor. Toplam üretimin ise yüzde 14’ü bu ülkelerden sağlanıyor. Kısacası, bu iki ülkenin bir savaşa girmesi, küresel piyasalarda arz endişelerinin artmasına neden oluyor. Bu da fiyatlarda yükselişe yol açıyor.” diye konuştu.

En önemli sorun belirsizlik
  • İstinye Üniversitesi Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi (EPAM) ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Fahri Erenel “Öncelikle krizin doğal sonucu olarak petrol ve doğal gaz fiyatlarında artışın ne kadar olabileceği ve bu artışın ne zaman sona ereceğinin belirsizliği Türkiye’yi ciddi anlamda etkileyebilir” dedi. Enerji maliyetlerinin enflasyonla mücadeleye yansıması olabileceğine dikkat çeken Erenel, “Yükselen maliyetleri karşılayabilmek için Merkez Bankası kaynaklarından daha çok döviz kullanılmak zorunda kalınabilir. Ayrıca turizme olumsuz yansımaları olabilir” diye konuştu.
Hassas konu turizm sektörü

Uzmanlara göre, Türkiye’nin barışçıl politikası sayesinde ticaret ve enerji alanlarındaki ortaklıklar devam edecek. Her ülke ile stratejik ortaklıkları olan Türkiye için en hassas nokta turizm olarak gösteriliyor. Krizin seyrine göre farklı sektörler geçici olumsuz etkilense de kalıcı bir hasar beklenmiyor. Gerilimin hazirana sarkması özellikle Ukraynalı turistlerin ülke dışına çıkmamalarına neden olabilir. Ukraynalı turist sayısı 2 milyonu aşarak Almanya’dan sonra üçüncü ülke konumuna çıkarken, Rusya’dan 4,6 milyon turist ülkemizi ziyaret etti. Ayrıca, şirketlerimiz, Rusya’da 11 milyar dolarlık müteahhitlik projeleri üstlenmiş durumda. Türkiye’nin ülkeye 2021 ihracatı ise yüzde 26 artışla 5,2 milyar dolara ulaştı. Rusya ile S-400 alanında yakın işbirliği içinde olan savunma sanayimiz, Ukrayna’ya son yıllarda SİHA ihraç ediyor.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi

paraajansı Savaş global krize yol açar mı? Savaş global krize yol açar mı? Savaş global krize yol açar mı?

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<