SPK bu şirketin bedelsiz sermaye artırımına onay verdi Tam %130
Bu hafta açıklanan SPK bülteninde halka arzlara onay çıkmazken bir şirketin bedelsiz sermaye artırımına onay verdi. Payları Borsa İstanbul’da işlem gören bu şirketin bedelsiz sermaye artırım talebi SPK tarafından onaylandı.
SPK bu şirketin bedelsiz sermaye artırımına onay verdi #TDGYO
Trend Gayrimenkul Şirketi 30.000.000.-TL tutarındaki çıkarılmış sermayesinin 150.000.000-TL tutarındaki kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak suretiyle %130 oranında iç kaynaklardan bedelsiz olarak 69.000.000 TL'ye çıkarılmasına ve 39.000.000 TL artırılan sermayenin tamamının ‘Geçmiş Yıl Karları' ndan karşılanması süreti ile SPK'ya başvurmuştu.
Sermaye Piyasası Kurulu yayınladığı bülteninde şirketin %130 bedelsiz sermaye artırımına onay verdiğini açıkladı.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Nasıl Hesaplanır?
Bedelsiz sermaye artırımı hesaplama sırasında ortak kabul edilen bir formülden yararlanılır. Eski fiyatın bedelli oranına 1 eklenerek bölünmesi sonucu ortaya çıkan rakam, yeni fiyatın hesaplanmasına olanak tanır. Hisse fiyatı düşerken toplam piyasa değerinin değişmemesi, küçük bütçeli firmaların da alım-satım işlemlerine dahil olmasını sağlar. Örnek olarak, normalde fiyatı 10₺ şeklinde belirlenen hisseye %100 bedelsiz oranı uygulandığında yeni hisse fiyatı 5₺ seviyesine düşer. Hissedarın elindeki toplam değer değişmemiş iken görülen fiyat azalması, alıcılarda ucuzlama hissi yaratır. Bu sayede durgunlaşan piyasanın yeniden hareketlenmesi beklenir. Formül yardımıyla kolayca hesaplanan sermaye artırımı, stratejinin işe yarayıp yaramayacağını görmek için en kısa ve güvenilir yoldur. sermaye artırımına onay
Bedelsiz Sermaye Artırımı Hangi Özelliklere Sahiptir?
Pek çok şirketin uygulamaya geçtiği bedelsiz sermaye artırımı ne demek sorusunun yanı sıra özelliklerinin açıklanması da oldukça büyük önem taşır. Şirketlerin finansal kaynaklarını daha kullanışlı hale getirmesinde etki sahibi bu yöntemin önemli noktaları, ilerleyen dönemde karşılaşılabilecek durumları aydınlatma konusunda herkese yardımcı olur. Şirketin öz sermayesinde her ne kadar bir değişim görülmese de, satış işlemlerinde teşvik edici hareketlenmeler ortaya çıkar.
Hisse fiyatında yaşanan düşüş, aynı hissenin satılma ihtimalini artırıcı bir etkiye yol açar. Bu sayede toplu halde satışı zor olan hisselerin ayrı ayrı gelir kaynağına dönüşmesi mümkün olur. Artırım sonucunda şirketin piyasa değerinde de yükseliş yaşanmaz. Ancak piyasa içerisindeki aktifliği belirgin düzeyde artış gösterir. Şirkete doğrudan bir katkısı gözükmeyen yöntem, dolaylı yollardan alıcı ve satıcılar için gerekli düzenlemeleri en uygun biçimde gerçekleştirir.