TCMB’nin dijital ve kripto para çalışmaları devam ediyor.

Salgın dönemi ile birlikte geleceğin en önemli finans araçları arasında gösterilen kripto para ile ilgili Merkez Bankası çok sayıda çalışma başlattı.

tcmb’nin dijital ve kripto para çalışmaları devam ediyor.
Google News

Zaman içinde giderek azalmış olan nakit kullanımı, hem son yıllarda sayısı artan ödeme hizmeti sunan şirketler sayesinde ve e-ticaretin giderek artan ağırlığı hem de pandemi sonucu birbirimize yaklaşmaya korktuğumuz bu zamanlarda iyiden iyiye azalmış durumda. Bu durum, dijital ve kripto paraların ilerideki rolünü baya önemli konum haline getirdi.

Dijital para

Sadece dijital ortamda var olan, (kelime anlamıyla) elle tutabileceğiniz bir dengi bulunmayan para temsilidir. Bu paralar ile tıpkı cebinizde bulunan para ile yapabileceğiniz gibi karşılık olarak kabul edebilir, bir mal veya hizmet için ödeme yapabilir, transfer yapabilirsiniz. Tabi tüm bunların dijital ortamda gerçekleşmesi kaydıyla.

Kripto para

Dijital paranın çatı tanım olduğu sınıftaki türlerden biri. Blokzincir yapılarına (ve arkasındaki kompleks bilime) dayalı olan bu para türü ile en başta eşler arası aktarma yapılabiliyorken, yaygınlaşmasının da bir sonucu olarak artık doğrudan ödeme yapabiliyorsunuz.

Dijital para piyasası, blockchain (blok zincir) denilen teknoloji üzerinden işlem görüyor. Bu teknolojiye çok sayıda ülkenin yanı sıra Türkiye de yatırım yapmaya başladı. Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal geçtiğimiz günlerde dijital para konusunda başlatılan bir AR-GE projesi olduğunu belirterek, “Şu anda bu projenin kavramsal ispat aşaması tamamlanmış durumda. 2021 yılının ikinci yarısında ise pilot testlere başlamayı hedefliyoruz.” diye belirtmişti.

Kripto paralarla Merkez Bankasının çok sayıda çalışma başlattığını belirten Ağbal, kripto paralarla ilgili görev ve çalışmalar yapmak üzere 2020 yılında Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğü’nün kurulduğunu hatırlattı. Bu genel müdürlüğün altında dijital para konusunda başlatılan bir Ar-Ge projesi olduğuna dikkati çeken Ağbal, “Şu anda bu projenin kavramsal ispat aşaması tamamlanmış durumda. 2021 yılının ikinci yarısında ise pilot testlere başlamayı hedefliyoruz. ” ifadelerini kullandı.

Blok zincir sektör temsilcileri ise Türkiye’nin bu alanda dünyada söz sahibi olabileceğini belirttiler. Birçok firmanın yaptığı araştırmalarda Türkiye’nin kripto parayı benimsemesinin çok sayıda ülkeyi geride bıraktığını gösterdiğini söyleyen Bitexen Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cenk Erdem, “Ülkemizde regülasyonun hazırlanmasıyla birlikte sahip olduğumuz teknolojik altyapı ile birçok ülkeye bu konuda öncülük edeceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Blockchain Araştırma Uygulama Merkezi Direktörü Doktor Öğretim Üyesi Erdamar, 7-24 global para transferi imkanı, daha geniş yatırım araçları olanakları, finansal desteklere daha rahat ulaşım, daha hızlı, kolay ve güvenli alışveriş imkanı sağlayacak. Kripto paraların sağladığı finansal özgürlük ortamına teknoloji firmalarının dijital paralarıyla kolay kullanım ve hızlı ödeme seçenekleri, Merkez Bankası dijital paralarıyla da güven ve istikrar eklenecek.” diye konuştu.

(PARA AJANSI, KADER TEZ)

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<