Tedbirler peş peşe geldi hisse %30 eridi ! Bu hissede neler oluyor?

Son günlerde hareketli günler yaşayan bu hissede Borsa İstanbul tarafından tedbir uygulandı. Kasım ayı başında uygulanan tedbirin süresinin bitmesine bir hafta kala yeni tedbir uygulanması yatırımcılarda şaşkınlık yarattı. Hisse son 3 günde %30’a yakın değer kaybetti bu hissede neler oluyor?

tedbirler peş peşe geldi hisse %30 eridi ! bu hissede neler oluyor?
Google News

Bu hissede neler oluyor?

Son günlerin hareketli hisselerin Kızılbük Gyo da tedbirin biri bitmeden biri geldi. #KZBGY

Kızılbük GYO Hakkında

Sinpaş gibi güçlü şirketin iştirak şirketi olan Kızılbük Devre Mülk Otelleri henüz tamamlanmadı ve ilk etabı 2023’de son etabı ise 2027’de tamamlanacak.

Sinpaş GYO, Marmaris’teki arsasını kısmi bölünme yöntemiyle Kızılbük GYO’ya devrediyor.

Arsaya 230 milyon 498 milyon lira değer biçiliyor. 9.5 milyona yakın küsurat da eklenerek şirketin sermayesi 240 milyon liraya yükseltiliyor. Bu şekilde Mart ayı sonunda Kızılbük GYO’nun temelleri atılıyor ve halka arz düğmesine basılıyor. Halka açık Sinpaş GYO, projeyi kendisi yapmak yerine kısmi bölünmeyle başka bir şirket üzerinden yürütmeyi tercih ediyor.

Bu arada asıl önemli nokta halka arz edilmesi planlanan Kızılbük GYO’nun ilk projesi Kızılbük Thermal Wellness Resort isimli bir devre mülk projesi.

4 ay içinde halka arz noktasına gelen şirketin, 3 ay içinde yaklaşık 6 bin adet devre mülk satışı gerçekleştirerek yapılan satışlardan 125 milyon lira gelir elde ettiği belirtiliyor. Ancak proje Sinpaş GYO bünyesinde başladıktan sonra kısmi bölünme yapıldığı için hakim ortak daha önce yaptığı ön satıştan gelen bu paraları mevcut halka açılacak şirkete aktaracağını beyan ediyor.

Cari Değerler

F/KA/D
FD/FAVÖK
PD/DD3,9
FD/SatışlarA/D
Yabancı Oranı (%)1,71
Ort Hacim (mn$) 3A/12A7,8 / 10,8
Piyasa Değeri9.000,0 mnTL
Net Borç-252,3 mnTL
Yurtdışı Çarpan İskontosu (%)

Hisseye 04 kasımda 05/11/2021 tarihinden itibaren 1 ay süreyle mevcut “Açığa Satış Yasağına” ilave olarak “Kredili İşlem Yasağı ” önleyici tedbiri uygulanacağı duyurulmuştu Tedbirin uygulanacağı son tarih 03/12/2021’ idi

Geçtiğimiz hafta Kızılbük GYO hissesinde hareketlilik dikkat çekti.

  • Hissede yaşanan güncel gelişmeleri haberlerimizden takip edebilirsiniz.

Hisse geçen hafta yaklaşık %30 değer kaybı yaşadı. bu hissede neler oluyor?

Cuma günü hisseye tekrar tedbir geldi.

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında KZBGY.E paylarında 29/11/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 28/12/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

SPK’nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

  • Tedbirin biri bitmeden diğeri gelen hissede nasıl bir hareket görüleceği merak konusu. bu hissede neler oluyor?

AÇIĞA SATIŞ NEDİR?

Bir hisse senedini açığa satmak aslında sahip olmadığınız ama siz satış işlemini yaptıktan sonra fiyatının düşmesini beklediğiniz hisse senedini satmak anlamına gelir.

Gerçekte sahip olunmayan fakat satışı gerçekleştikten sonra düşmesi beklenen hisse senedini satmak anlamına gelen açığa satış işlemi, satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi olarak da gerçekleştirilebilir.

AÇIĞA SATIŞ YASAĞI TEDBİRİ NEDİR?

Bir borsanın açığa satış yasağı getirmesi ise yasağın uygulandığı firmanın yukarıda detaylarıyla anlattığımız açığa satış işlemlerini belirli bir süre yapmasına getirilen kısıtlamadır.

Kredili İşlem Yasağı Nedir? Hisseyi Nasıl Etkiler?

2021 yılında borsa yatırımcılarının büyük kazanç elde etmesinden sonra Borsa İstanbul’a olan ilgi sürekli artıyor. Farklı yatırım araçlarındaki yatırımlarını borsaya aktaran kişiler, kazançlarını katlamak istiyor. Bu süreçte brüt, açığa satış, kredili işlem gibi birçok teknik kelime ile karşılaşan yatırımcılar; bilgilenmek için araştırma yapıyor. Yazımızda bu teknik kavramlardan birisi olan kredili işlem yasağı tanımlaması yapacağız ve hisseye olan etkilerini irdeleyeceğiz.

Kredili İşlem Yasağı Nedir?

Sermaye Piyasası Kurulu, hisse senetlerinde büyük değişimler oluşmasını önlemek ve bunu belirli bir seviyede tutabilmek amacıyla, gerekli gördüğü durumlarda, bazı hisselerde kredili işlemin yapılmasını engellemektedir. Buna kredili işlem yasağı denmektedir.

Kredili işlem yasağına konu olan hisselerde yatırımcılar, sadece portföylerinde bulunan nakit kadar alım emri verebilmektedir. Bu hissenin işleme kapatılması olarak düşünülmemelidir çünkü hisse normal işleme devam etmektedir. Sadece herkes kendi parası kadar talep gönderebilmektedir. Yani “ne kadar köfte o kadar ekmek” hesabı devreye girmektedir.

Bu karar sürekli şekilde uygulanan bir durum değildir. SPK’nın volatilite eksenli aldığı bir karardır. Hisse senedindeki hareketliliği durdurmak, onu sakinleştirmek, özellikle küçük yatırımcıyı korumak için alınmış önlemlerden birisi olarak düşünülmelidir.

Kredili İşlem Yasağı Hisseyi Nasıl Etkiler?

Öncelikle kredili işlem, hisseler için olumlu bir şeydir. Çünkü yatırımcı kurumlar, kredili işlemler vasıtasıyla birçok hisse senedine girip çıkmakta ve hisse senetlerinde büyük hareketler yaşanmaktadır. Kredili işlem yasağı kararından sonra sadece hesabında nakit parası olanlar ilgili hisse senedini alabilmektedir. Ancak kredili işlemlerle yukarı çekilen hisseler küçük yatırımcılara satılarak elden çıkarıldığından ve hisse senedi düşüşe geçtiğinden dikkatli olmayan yatırımcıları da zarara uğratabilmektedir.

  • Kredili işlem yasağından sonra öncelikle hisse senetlerinde durgunluk olması beklenir. Çünkü yatırım kuruluşları bu hisselerde kredili işlem yapamadığından istediği gibi at koşturamayacaktır. Hisse senedinin hızlı düşüşü ya da yükselişi varsa bu dizginlenecek ve hisse senedi normal seviyesine gelecektir.
  • Kredili işlem yasağı, yatırımcılar nezdinden olumlu karşılanmaktadır. Özellikle sert düşüş yaşanan hisselerde SPK’nın bu kararı alması borsa forumlarında mutluluğa sebep olmaktadır. Bazen bu karar sonrası küçük yatırımcıların hisseye olan ilgisi daha çok artmakta ve onlara güven gelmektedir. Bu da hisse senedinde pozitif bir etki doğurmaktadır.
  • Kredili işlem yasağının son günlerine doğru, ilk günlerdeki panik havası görülebilmekte ve beklenti düşebilmektedir. Bu durumda bu yasağın bitmesine yakın hisse senetlerinde düşüş görülmesi normaldir. Çünkü küçük yatırımcı, balinalara yem olmamak için hisse senedinden kaçabilmektedir. Bu hususlar her hisse senedinde farklı seyrettiğinden şirkete ve güncel gelişmelere bağlı olarak yeniden analiz etmek daha isabetlidir.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi https://paraajansi.com.tr/

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<