TPAO Karadeniz gazı için ortaklıkları değerlendiriyor

2021’de bütçeden en fazla fonlama alacak kamu iktisadi kuruluşu olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Karadeniz gazı için ortaklıkları değerlendirdiği belirtildi

tpao karadeniz gazı için ortaklıkları değerlendiriyor
Google News

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz’de keşfedilen doğalgazı çıkarmak üzere hayata geçirilecek projeler için potansiyel ortaklıkları değerlendirirken fonlama temin etmeyi planlıyor.

TPAO, Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre, birçok uluslararası firmayla Karadeniz’de offshore doğalgaz üretimi için ön teması gerçekleştirdi. Kaynaklara göre görüşmeler bir ortaklık sonucunu doğurmayabilir, TPAO proejede tek başına devam edebilir.

Bloomberg’e konuşan bir kaynağa göre Karadeniz’deki keşiflerden doğalgaz çıkarılması için yaklaşık 3,2 milyar dolar yatırım harcaması yapılması gerekiyor. TPAO için 2021 bütçesinden 13,4 milyar lira (1,9 milyar dolar) ayrıldı. Bu rakamın ne kadarının Karadeniz projelerine ayrıldığı ise bilinmiyor.

TPAO ve Enerji Bakanlığı konuya ilişkin Bloomberg’in yorum talebine yanıt vermedi.

Doğalgazın çıkarılması için 2023 hedefi konmuştu

Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz Türkiye’nin ithalata bağımlılığına son verebilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan doğalgazın üretimi için genel seçimlerin yapılması planlanan 2023 yılını işaret etmişti.

Ancak bir yandan Doğu Akdeniz’deki sismik çalışmalarla ilintili Avrupa Birliği’nin yaptırım tehdidi durumu karmaşıklaştırıyor. Son dönemde Türkiye, kamu enerji şirketlerinin yurtdışı birimlerini Türkiye’ye taşımış, doğal gaz keşif ve çıkarma faaliyetlerini ise kamuya ait gemiler üzerinden yapmaya başlamıştı.

Bu yıl doğal gaz ithalatının üçte birini oluşturan uzun vadeli kontratlar son buluyor. Geri kalanın birçoğu 2025’te bitecek. Karadeniz’deki doğalgazın çıkarılması, uzatılan kontratlarda daha iyi şartları müzakere etmede veya bazı kontratları yenilememede otoritelerin elini güçlendirebilir.

Mevcut kontratların büyük kısmında “al ya da öde” modelinin uygulanması Türkiye’nin birçok Avrupa ülkesine göre daha pahalıya doğalgaz ithalatı yapmasına yol açıyor

(bloomberght.com)

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<