Türkiye’nin en büyüğünden Milyarları bulan borçlanma!

Konya Şeker borç Türkiye’nin şeker üretimini önemli ölçüde karşılayan ve bünyesinde Torku gibi dünya devi bir markayı barındıran Konya Şeker’in, 17 milyar 863 milyon lira borcu olduğu Sermaye Piyasası Kurulu’nun raporuna yansıdı. Konya Şeker borç

türkiye’nin en büyüğünden milyarları bulan borçlanma!
Google News

Konya Şeker borç

2018 yılında 13 şeker fabrikasının özelleştirilmesinin ardından devletin kasasına 4 milyar 851 milyon lira girmişti. Ortalama bir fabrikanın fiyatı 373 milyon liraya denk gelmişti.

Türkiye’nin en fazla pancar kotasına sahip ve şeker ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Konya Şeker ise 48 şeker fabrikası satın alacak kadar borçlandı. Borçlanma, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 2021 yılı Mayıs ayındaki raporuna da yansıdı.

17 MİLYAR 863 MİLYON BORÇ

Raporda, Konya Şeker ile ilgili 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle grubun toplam öz kaynaklarından 2.999.462.553 TL açık verdiği, ayrıca kısa vadeli yükümlülükleri dönen varlıklarını 3.279.210.287 TL tutarında aştığı belirtildi. Raporda grubun net borcunun ise 17 milyar 863 milyon lira olduğu yer aldı.

DEZENFEKTAN ÜRETİMİ DE YAPMIŞTI

Konya Şeker, pandemi döneminde pancar küspesinden alkol üretimi de yapmış ve ciddi kar elde etmişti. Konya Şeker, Türkiye’nin en büyük üretim kapasitesine sahip Çumra Şeker Fabrikası ve Türkiye’nin önemli gıda markası Torku’yu da bünyesinde barındırıyor. Bütün bu iyi gelişmelere rağmen Konya Şeker’in hem bütçesinde olağan dışı açık vermesi hem de kısa vadeli yükümlüler konusundaki tutarları da aşması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

ZARARIN SEBEBİ SOMA VE KANGAL TERMİK SANTRALLERİ

SPK raporunda ayrıca grubun net dönem zararının büyük ölçüde toplam 1 milyar 670 milyon dolara satın aldığı Soma ve Kangal Termik Santralleri’nin satın alınması sırasında yapmış olduğu borçlanma ve kullanmış olduğu kredilerin kur farkı ve finansman giderleri sebebiyle meydana geldiği ifade edildi.

SPK raporunda yer alan denetçi görüşünde konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Grubun enerji sektöründe faaliyet gösteren iştiraklerine ilişkin, 2.2 ve 5 Numaralı dipnotlarında ifade edilen elektrik üretimine ilişkin yasal düzenlemeler çerçevesinde iki termik santrale ait beş ünitenin faaliyetinin durdurulması ve sonrasında üç ünitenin geçici faaliyet izinleri alarak üretime devam ediyor olması 2020 yılında finansal yükümlülüklerinin ana para ödemelerinin yapılmaması ve kredi yapılandırma sürecinin devam etmesinin işletmenin sürekliliğine etkileri bu dipnotlarda açıklanan olay veya şartlar ve diğer hususlarla birlikte değerlendirildiğinde grubun sürekliliğini devam ettirme kabiliyetine ilişkin ciddi şüphe oluşturabilecek önemli bir belirsizliğin mevcut olduğunu göstermektedir.”

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi

paraajansı Takip İçin üye olmayı unutmayın =>(Cafer Sadık BORAN)

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<