Verusa Holding iştiraki Enda Enerji Holding A.Ş halka açık şirket statüsüne geçti
Finansal Yatırımcılar Derneği tarafından halka açık şirket statüsünde olması için SPK’na başvurulan Enda Enerji halka açık şirket statüsü kazandı
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 23 Mart 2021 tarihli açıklamasında;
- Enda Enerji Holding A.Ş.’nin ortak sayısının 500’ü aştığı,
- Bu kapsamda Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında Enda’nın payları halka arz olunmuş sayılan şirket statüsüne geçtiğine karar verildiği ifade edilmiştir.
- Enda’nın 30 gün içerisinde Pay Tebliği’nin 12 numaralı ekinde yer alan bilgileri içeren bir beyannameyi halka açık ortaklık statüsüne kavuştuğunun Kurulca onaylanması amacıyla vermesi ve esas sözleşmesini Kanun hükümlerine uygun hale getirmek amacıyla madde tadil tasarılarını hazırlayarak Kurula başvuruda bulunması talep edilmişti
Doğrudan ve dolaylı toplam 92.672.309 adet nominal paya karşılık %26,82 pay oranıyla en büyük ortak konumunda olduğumuz 345.477.486 TL sermayeli Enda Enerji Holding A.Ş. Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi halka açık bir şirket statüsü kazanmıştır.
Halka açık şirket statüsü nedir?- Sermaye Piyasası Kanunu’nun (Kanun) 16’ncı maddesi uyarınca pay sahibi sayısı 500’ü aşan anonim ortaklıkların payları halka arz olunmuş sayılır ve bu ortaklıklar halka açık anonim ortaklık hükümlerine tabi olurlar.
- Ortaklıklar, ortaklık pay defteri, genel kurul toplantısında hazır bulunanlar listesi, kar payı dağıtımına dair muhasebe kayıt ve belgeleri, kuruluş ve sermaye artırımında başvuran ortaklara ilişkin kayıt ve belgelerle ve ortaklığın ortaklarla ilişkilerine ait diğer işlemler sırasında herhangi bir şekilde ortak sayılarının beş yüzden fazla olduğunu belirleyebilirler.
- Payları halka arz olunmuş sayılan ortaklıkların Kurula, halka açık ortaklık statüsünün kazanıldığını öğrendikleri tarihten itibaren otuz gün içinde VII-128.1 sayılı Pay Tebliği’nin ilgili ekinde yer alan bilgileri içeren bir beyannameyi halka açık ortaklık statüsüne kavuştuğunun Kurulca onaylanması amacıyla vermeleri, esas sözleşmelerini Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine uygun hale getirmek amacıyla madde tadil tasarılarını hazırlayarak Kurula başvuruda bulunmaları ve esas sözleşme değişikliğine ilişkin Kurulun uygun görüşünün alınmasından sonra gerekli değişiklikleri uygun görüş karar tarihinden itibaren azami altı ay içerisinde yapılacak genel kurul toplantısında karara bağlamaları gereklidir.
- Diğer taraftan, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 16’ncı maddesi uyarınca, payları borsada işlem görmeyen anonim ortaklıklar, halka açık ortaklık statüsünü kazandıktan sonra en geç iki yıl içinde paylarının işlem görmesi için borsaya başvurmak zorundadırlar. Aksi durumda, Kurul, bu payların borsada işlem görmesi veya ortaklığın halka açık ortaklık statüsünden çıkarılması için, ortaklığın talebini aramaksızın gerekli kararları alır.
Verusa Holding iştiraki olan Enda Enerji 2019 Yılı sonunda Halka arz olmak için Sermaye Piyasası Kuruluna başvuru yapmıştı. Şirket Halka arza ara verdiğini 2020’de Ağustos ayında duyurmuştu.
Verusa Holding AŞ’nin %26,82 oranında doğrudan ve dolaylı iştiraki olan 300.000.000 TL ödenmiş sermayeli Enda Enerji Holding AŞ’nin halka arz çalışmalarına ara verilmişti
Enda Enerji Holding HakkındaEnda Enerji Holding A.Ş bünyesinde, tamamına yakını YEKDEM kapsamında olan toplam 180,18 MW kurulu güce sahip 5 adet Rüzgar Enerjisi Santrali (“RES”) 4 adet Hidroelektrik Enerjisi Santrali (HES) ve 1 adet Jeotermal Enerjisi Santrali (“JES”) bulunmaktadır.
Enda Enerji Holding A.Ş. (ENDA, Şirket ) konusu sadece enerji olan girişimlerde bulunmak üzere, 07 Ocak 1993 yılında İzmir’de Enda Enerji Üretim ve Dağıtım A.Ş adıyla kurulmuştur. 29.06.2000 tarihinde yapılan Olağan Genel kurul Toplantısı’nda Şirket’in unvanının “Enda Enerji Holding A.Ş.” olarak değiştirilmesi onaylanmış ve söz konusu değişiklik 04.09.2000 tarihinde Türkiye Sicil Gazetesinde tescil edilmiştir.
Güncel gelişmeleri Twitter adresimizden takip edebilirsiniz