Verusa Holding’in iştiraki Galata Altın Tokat madeninde ÇED süreci başladı
Şirket tarafından yapılan bildirime göre Tokat’ta yapılan altın aramasına ilişkin ÇED sürecinin başladığı ifade edildi.
Tokat ili Erbaa ilçesi Çerkez Fındıcak köyünde yapılması planlanan maden arama sondajına ilişkin Tokat Valiliğine yapılan başvuru incelenerek ÇED süreci başladığı kamuya duyuruldu.
ÇED nedir?Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar bütünüdür.
Ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeye engel olmaksızın çevre değerlerini koruyarak, yapılması planlanan ve ÇED Yönetmeliğine tabi projelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin ilgili tüm tarafların görüş ve önerilerini de dikkate alarak işletme öncesi, işletme dönemi ve işletme sonrasını da içine alarak değerlendirilmesinin, izlenmesinin ve denetlenmesinin yapıldığı bir süreç olan ÇED ile ilgili ilk düzenleme ÇED Yönetmeliği adı altında ilk olarak 07/02/1993 tarihinde yayımlanmıştır.
ÇED süreci nedir?Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreçtir. Bu süreç, kendi başına bir karar verme süreci değildir; karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreçtir.
Galata Altın İşletmeleri HakkındaGalata Altın işletmeleri Verusa Holding bünyesinde %100 iştiraki olarak faaliyet gösteren maden arama şirketidir.
Verusa Holdingin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Standard Boksit İşletmeleri A.Ş.’nin sahip olduğu 26 adet maden ruhsatından biri olan Tokat İli Erbaa İlçesi’ndeki maden sahasının ruhsatı, yine şirketin %100 oranında bağlı ortaklığı olan Galata Altın İşletmeleri A.Ş.’ye devir edilmiştir.
Öte yandan, söz konusu maden sahasındaki altın rezerv miktarının tespiti ile sahanın işlenebilir ve ticarete konu edilebilir nitelikte olup olmadığının anlaşılabilmesi amacıyla başlanan jeofizik ve jeoloji çalışmaları halen devam etmekte olup, bundan sonra ilgili sahaya ilişkin tüm çalışmalar %100 oranında bağlı ortaklığımız Galata Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yürütülecektir.
Devir alınan ruhsatla birlikte Verusa Holding A.Ş.’nin %100 oranında bağlı ortaklığı Galata Altın İşletmeleri A.Ş.’nin sahip olduğu maden sahası sayısı 14 adete yükselmiştir.