Yabancıların TL swap pozisyonunda düşüş sürüyor
Yabancıların TL swap pozisyonlarındaki düşüş 8 Ekim haftasında da devam etti. Aynı haftada hisse ve tahvilde sınırlı satış izlendi. Yabancıların TL swap pozisyonunda düşüş sürüyor
Yabancıların TL swap pozisyonunda düşüş sürüyor
Yabancıların TL swap pozisyonlarını azaltma eğilimi devam ediyor.
Bloomberg HT’nin Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden yapılan hesaplamaya göre yabancıların Türk bankaları ile yaptığı TL swap miktarı geçen hafta 712 milyon dolar azalarak 8,6 milyar dolara geriledi.
Son 5 haftada yaşanan çıkış 5 milyar dolara yaklaştı. 19 Mart haftasında yabancıların swap pozisyonu 24 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine bakıldığında 8 Ekim haftasında yabancılar hisselerde 52 milyon dolarlık net satış gerçekleştirirken, tahvillerde ise 11 milyon dolarlık satışa imza attı. (bloomberght)
Swap nedir? Swap anlaşması nedir?
Finansta bir takas, belirli bir süre için finansal araçların veya nakit akışlarının veya ödemelerin değiş tokuş edilmesi için iki karşı taraf arasında yapılan bir anlaşmadır. Araçlar hemen hemen her şey olabilir, ancak çoğu takas, nominal bir anapara tutarına dayalı nakit içerir.
Swap kelime anlamı olarak “değiş tokuş etmek, takas etmek, değiştirmek” gibi anlamlara gelmektedir. Swap; İki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olan farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir diye tanımlanabilmektedir.
Swap doları düşürür mü?
Döviz piyasasında swap işlemleri: Belli miktar dövizin aynı anda yapılan tek bir işlemle, farklı vadelere tabi olarak satın alınması ve satılması. Örneğin yurt dışındaki yüksek faiz oranlarından yararlanmak isteyen bir kimseyi ele alalım. Bu kimse döviz piyasasında faaliyet gösteren bir bankadan, önce elindeki ulusal para fonları ile döviz satın alır. Sonra da buna bağlı olarak yapacağı ikinci bir işlemle bu dövizleri, diyelim ki üç ay sonra teslim kaydıyla aynı bankaya geri satar. Böylece bir Spot Piyasa işlemi ile bir Vadeli Döviz İşlemi tek işlem halinde birleştirilmiş, yani farklı vadelere tabi olarak aynı miktar döviz önce satmalınmış sonra satılmış olmaktadır.
Bir kimsenin böyle bir işlem yapmasındaki neden, yurt dışına döviz ihraç ederek bir bankaya yatırıp (veya kısa – vadeli menkul değer satın alıp) oradaki yüksek faiz oranlarından yararlanmak, fakat bunu yaparken de dövizin fiyatındaki bir düşmeye (ulusal paranın değer kazanması) karşı kendini korumaktır.
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi – https://paraajansi.com.tr/