Yaşasın! Bugün Açığa Satış Yasağı Kalktı! Hangi Hisseleri Açığa Satabilirsiniz!
Yaşasın! Bugün Açığa Satış Yasağı Kalktı! Hangi Hisseleri Açığa Satabilirsiniz! İşte aylardır yatırımcıyı mağdur eden uygulama açığa satış yasağı bugün kalkıyor! Hangi hisselerde açığa satış işlemi yapılabilir? Açığa satış tam olarak ne anlama geliyor?
Yaşasın! Bugün Açığa Satış Yasağı Kalktı! Hangi Hisseleri Açığa Satabilirsiniz!
İşte aylardır yatırımcıyı mağdur eden uygulama, açığa satış yasağı bugün kalkıyor! Hangi hisselerde açığa satış işlemi yapılabilir? Açığa satış tam olarak ne anlama geliyor?
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) BIST 50 paylarında açığa satış yasağını kaldırdı. Karar 2 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun bülteninde şu ifadeler yer aldı:
"Kurul Karar Organı'nın 06/02/2023 tarihli kararı ile Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında getirilen açığa satış yasağının 02/01/2025 tarihinden itibaren, Borsa İstanbul AŞ tarafından ilan edilen BIST 50 endeksinde yer alan pay piyasaları ile sınırlı olarak kaldırılmasına,
Açığa satış yasağı kaldırılan pay piyasalarında gerçekleştirilecek işlemlerde, Kurulumuzun Seri: V, No: 65 sayılı Sermaye Piyasası Araçlarının Kredili Alım, Açığa Satış ve Ödünç Alma ve Verme İşlemleri Hakkında Tebliğ'in 24 ve 28 inci maddeleri uyarınca, gün içinde sahip olunmadan satıllan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonlara ilişkin olarak da açığa satış tuşuna basılmasının zorunlu olduğu hususunda yatırımcıların ve yatırım kuruluşlarının bilgilendirilmesine karar verilmiştir."
Hangi hisseleri açığa satabilirsiniz: BIST50 Hisseleri
AEFES, AKBNK, ALARK, ARCLK, ASELS, ASTOR, BIMAS, BRSAN, CCOLA, DOAS, DOHOL, EGEEN, EKGYO, ENJSA, EREGL, FROTO, GARAN, GUBRF, HALKB, HEKTS, ISCTR, KCAER, KCHOL, KONTR, KOZAL, KRDMD, MGROS, MIATK, ODAS, OYAKC, PETKM, PGSUS, REEDR, SAHOL, SASA, SISE, SOKM, TAVHL, TCELL, THYAO,TOASO, TTKOM, TTRAK, TUPRS, ULKER, VAKBN, VESTL, YKBNK, ZOREN.
BORSADA AÇIĞA SATIŞ NEDİR?
Bir yatırımcının elinde olmayan menkul kıymeti ödünç alarak satmasına açığa satış deniliyor. Bir varlığın fiyatının düşeceği tahmin ediliyorsa kullanılan bir yöntem olarak biliniyor. Bu işlemdeki amaç hisse senedinin fiyatı düştüğünde daha düşük bir fiyattan geri alıp ödünç aldığı hisseleri iade ederek aradaki farktan kâr elde etmektir.