Yeni halka arz olan bu hisseye tedbir kararı
Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamaya göre yeni halka arz olan bu hisseye tedbir uygulanmasına karar verildiği duyuruldu. Hangi hisseye tedbir uygulanacak? Tedbir detayları neler? Yatırımcıların dikkatine ! Yeni halka arz olan bu hisseye tedbir kararı
Yeni halka arz olan bu hisseye tedbir kararı
Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi’nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında, piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş. (YEOTK) payında 20/09/2021 tarihinden itibaren 1 ay süreyle mevcut “AçığaSatış Yasağına” ilave olarak “Kredili İşlem Yasağı ” ve “Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması” önleyici tedbirleri uygulanacaktır.
Tedbirin uygulanacağı son tarih 19/10/2021‘dir.
Açığa satış işlemi nedir?Açığa satış işlemi, finansal tanımı ile Borsa İstanbul Pay Piyasasında yatırımcının sahip olmadığı sermaye piyasası enstrümanlarını ödünç olarak sonradan yerine koymak koşulu ile satmasını sağlayan emir türünü ifade eder.
Açığa satış işlemini diğer emirlerden ayıran özellik emrin baştan verilirken açığa satış emri olarak verilmesidir. Bu arada satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi de açığa satış sayılır.
Açığa satış işleminde yatırımcı; sahip olmadığı sermaye piyasası aracını ödünç olarak daha yüksek fiyattan satıp daha düşük fiyattan yerine koyma amacı ile işlem yapar. Fiyat beklenen yönde gelişirse aradaki fark kadar kar elde edilir. Fakat fiyat düşüş yönünde değil de yükseliş yönünde hareket etmişse bu sefer yükseliş yönünde oluşan fark kadar pozisyon zarar yazar.
Kredili İşlem Yasağı Nedir? Hisseyi Nasıl Etkiler?2020 yılında borsa yatırımcılarının büyük kazanç elde etmesinden sonra Borsa İstanbul’a olan ilgi sürekli artıyor. Farklı yatırım araçlarındaki yatırımlarını borsaya aktaran kişiler, kazançlarını katlamak istiyor. Bu süreçte brüt, açığa satış, kredili işlem gibi birçok teknik kelime ile karşılaşan yatırımcılar; bilgilenmek için araştırma yapıyor. Yazımızda bu teknik kavramlardan birisi olan kredili işlem yasağı tanımlaması yapacağız ve hisseye olan etkilerini irdeleyeceğiz.
Kredili İşlem Ne Demektir?Borsada bir hisse senedi alabilmek için portföy hesabınızda ya da onun bağlı olduğu ana hesapta para olması gerekmektedir. Hisse satışlarından elde edilen ya da yatırma sonucu hesapta gözüken limitiniz dahilinde hisse alış emri verilmektedir. Aracı kurum, hisse alım masraflarını da hesaplayarak limitiniz yetip yetmediğini hesaplamaktadır.
Kredili işlem ise yukarıda anlatıldığından farklı olarak aracı kurumun, portföydeki miktardan daha üst seviyede hisse miktarı alımı yapılmasına imkân vermesidir. Bunu tüketici kredisine benzetmek mümkündür. Ancak bu kredi sadece hisse senedi alınmak için kullanılır. Örneğin; portföy hesabında 1000 TL bulunan bir yatırımcı, aracı kurumu ile kredili işlem sözleşmesi imzalamışsa, 1000 TL üzerinde bir alım yapabilecektir. Bir kişinin kendi nakdinden ne kadar fazla hisse alabileceği kendisine verilen limite göre belirlenebilmektedir.
Kredili İşleme Neden Başvurulur?Bunun neden yapıldığından dair de bir örnek vermek doğru olacaktır. Bir yatırımcının elinde X, Y ve Z şirketlerine ait hisse senetleri olduğunu düşünelim. Bu kişi, ülkedeki haberlerden yola çıkarak W hissesinin değerleneceğini düşünmektedir ancak hesabında para yoktur. X, Y ve Z hisselerini teminat göstererek W hissesinden 50 bin TL’lik pay almıştır. Bir gün bu hisse senedi %10 bir değer kazanmış ve bu yatırımcı elindeki lotları 55 bin TL’den satarak kredi hesabını kapatmıştır. Dolayısı ile 5 bin TL tutarında bir kar elde etmiştir ve bunu parası yokken yapmıştır.
Kredili İşlem Yasağı-Kredili İşlem Sözleşmesi Nedir?Bankalar ve aracı kurumlar ile yatırımcılar arasında imzalanan “Kredili Menkul Kıymet İşlemler Sözleşmesi” kredili işlemin çerçevelerini belirlemektedir. Her aracı kurum yatırımcılarına farklı şartlar sunmaktadır. Ancak tüm firmalarda ortak olan tek husus kredili işlem talep eden kişiden teminat istenmesidir. Örneğin İş Yatırım, “portföyde bulunan hisselerin teminatı karşılığında” kredili işleme izin vermektedir.(finpara)
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi –