Yıl Sonu TÜFE Beklentisi %29,69'dan %29,86'ya Yükseldi!
Yıl Sonu TÜFE Beklentisi %29,69'dan %29,86'ya Yükseldi! TCMB’nin Toplam Rezervleri 107 Milyon Dolara Ulaşarak Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Çıktı.

Yıl Sonu TÜFE Beklentisi %29,69'dan %29,86'ya Yükseldi! TCMB’nin Toplam Rezervleri 107 Milyon Dolara Ulaşarak Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesine Çıktı.
Geçen Haftanın Özeti
Küresel piyasalarda geçen hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) yılın geri kalanında 3 faiz indirimine gitme ihtimalinin güçlenmesiyle pozitif bir seyir hakim olurken, bu hafta Fed’in faiz kararları ve Başkan Jerome Powell’ın sözlü yönlendirmeleri yatırımcıların odağına yerleşti.
ABD’de istihdam piyasasının soğuma sinyalleri vermesinin ardından geçen hafta da ılımlı gelen enflasyon verileri, Fed’e faiz indirimi konusunda alan açtı. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın yıl sonuna kadar her toplantısında 25’er baz puanlık faiz indirimine gideceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.
Bu hafta Fed’in politika faizini 25 baz puan indirmesi beklenirken, Powell’ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalardan bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin ipuçları aranacak.
Ülkede geçen hafta açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta aylık bazda %0,4 artışla beklentileri aşarken, yıllık bazda %2,9 ile öngörülere paralel arttı. Böylece yıllık enflasyon, ocaktan bu yana en yüksek seviyeye çıkmasına karşın, tarifelerin tüketici fiyatlarına sınırlı yansıdığı görüldü.
Çekirdek TÜFE de bu dönemde aylık %0,3 ve yıllık %3,1 ile tahminler doğrultusunda arttı.
Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun eylül sayısını "Küresel Büyüme Tahminleri Yukarı Yönlü Revize Edildi Ancak ABD Ekonomisi Yavaşlıyor" başlığıyla yayımladı. Geçen yıl %2,9 olan küresel ekonomik büyüme hızının bu yıl %2,4'e ve gelecek yıl %2,3'e gerilemesinin beklendiği raporda, dünya ekonomisinin 2027'de ise %2,6 büyüyeceği öngörüldü.
Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası (ECB) geçen hafta beklentiler paralelinde 3 temel politika faizini sabit bırakırken, Başkan Christine Lagarde, yılın geri kalanında daha yüksek tarifeler, daha güçlü euro ve artan küresel rekabetin bölge genelinde büyümeyi yavaşlatabileceğini, ancak söz konusu olumsuzlukların büyüme üzerindeki etkisinin gelecek yıl azalacağını söyledi.
Öte yandan, geçen hafta Rus insansız hava araçlarının (İHA) Polonya hava sahasını ihlal etmesinin ardından jeopolitik endişeler arttı.
Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan indirerek %40,5'e çekti. Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını %46'dan %43,5'e, gecelik vadede borçlanma faiz oranını da %41,5’ten %39'a düşürdü.
TCMB’nin toplam rezervleri, 5 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 750 milyon dolar artışla 180 milyar 107 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Ayrıca, temmuzda cari işlemler hesabı 1 milyar 766 milyon dolar fazla verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 6 milyar 29 milyon dolarlık fazla oluştu.
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise yıl sonu TÜFE beklentisi %29,69'dan %29,86'ya yükseldi.
Veri Takvimi
15 Eylül 2025 Pazartesi Türkiye; Tarım ÜFE (Ağustos), Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Ağustos) Çin; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Ağustos) ABD; NY Fed İmalat Endeksi (Eylül)
16 Eylül 2025 Salı Türkiye; Konut Fiyat Endeksi (Ağustos), Konut Satışları (Ağustos) Almanya; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Eylül) Euro Bölgesi; Ekonomik Güven Endeksi (Eylül), Sanayi Üretimi (Temmuz) ABD; Perakende Satışlar ve Sanayi Üretimi (Ağustos)
17 Eylül 2025 Çarşamba İngiltere; TÜFE (Ağustos) Euro Bölgesi; TÜFE (Ağustos-Nihai) ABD; Fed Faiz Kararı
18 Eylül 2025 Perşembe Türkiye; TCMB PPK Toplantı Özeti İngiltere; BoE Faiz Kararı ABD; Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Eylül)
19 Eylül 2025 Cuma Japonya; TÜFE (Ağustos), BoJ Faiz Kararı Almanya; ÜFE (Ağustos)
Görünüm ve Beklentiler
GRAM ALTIN
Geçen hafta altının ons fiyatı %1,57 değer kazanarak 3.643 dolardan kapanış gerçekleştirdi. Gram altın da dolar/TL kurundan aldığı destek ile %1,90 artışla 4.846’TL’den haftayı tamamladı.
Fed’in bu haftaki toplantısında faiz indirimi kararına kesin gözüyle bakılmasının yanı sıra geçen hafta ABD’de enflasyon verilerinin beklentilere paralel gelmesi ons altında yükselişi beraberinde getirdi.
Ons altında tarihi yüksek seviyeler nedeniyle kar realizasyonları ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünürken riski dağıtmak için altın veya kıymetli maden fonlarımızın sepetlerde az da olsa bulundurmanın faydalı olacağını belirtebiliriz.
BORSA
Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi geçtiğimiz haftayı %3,33 düşüşle 10.372 puandan tamamladı. Geçen hafta bankacılık sektörü %0,23 ile pozitif performans sergilerken tek endeks olurken finansal kiralama faktöring sektörü %35,98 düşüş sergiledi.
TCMB verilerine göre yabancı yatırımcılar, 5 Eylül haftasında 523,2 milyon dolar net hisse satışı yaptı. Teknik olarak BIST 100 endeksinde geri çekilme olması halinde destek seviyemiz 10.295 iken, direnç noktamız 10.500 seviyeleridir.
Genel olarak risk ve fırsatların canlılığını koruması sebebiyle portföylerin sepet çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğine yönelik görüşümüzü koruyoruz. Bu bağlamda risk profiline paralel olarak hisse senetlerinin fon sepetlerinde yer alması gerektiğine yönelik görüşümüzü yineliyoruz.
TAHVİL / BONO
Önceki haftayı 40,78 seviyesinden tamamlayan 2 yıllık gösterge faizi geçen haftayı 40,66 seviyesinden kapattı. 10 yıllık tahvil faizi de önceki hafta 32,65’den kapanış gerçekleştirirken, geçtiğimiz haftayı 32,66 ile tamamladı.
TCMB’den gelen faiz indirimi kısa vadeli tahvil getirilerine pozitif yansırken dezenflasyonist sürecin gelecek dönemde tahvillere yönelik talebi güçlendireceği düşüncesini sürdürüyoruz.
Bu çerçevede, tahvil/bono içeren kamu borçlanma fonları ile standart fonlar için risk profiline göre pozisyon alınabileceğine yönelik görüşümüzü koruyoruz.
DÖVİZ
Dolar/TL geçen haftayı %0,32 yükselişle 41,37 TL seviyesinden tamamlarken Euro/TL, %0,46 artışla haftayı 48,54 TL'den kapattı.
Pozitif reel faiz ortamı nedeniyle Dolar/TL kurunda yükselişin sınırlı olduğunu ve TL varlıkların önceliklendirilmesi gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz.
Bu yüzden dış borçlanma fonlarımızın riski dağıtmak için portföylerde yer alabileceğine yönelik görüşümüzü sürdürüyoruz.