Bakan Şimşek Kritik Dolar Açıklaması!

Bakan Şimşek KKM, kur tahminleri, enflasyon ve krediler ile ilgili açıklama yaptı! Detaylar için...

Google News

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında KKM, kur, enflasyon ve krediler ile ilgili sorulara yanıt verdi.

"Kur hedefimiz yok."

Bizim bir kur hedefimiz yok. Aslında tahmin de olmaması lazım. Biz bir program yaptık, programın değişik evreleri var. Bugün ile Haziran’a kadar farklı bir perspektif…

Şu anda küresel finansal koşullar sıkı. Risk iştahı zayıf. 2024’ün ikinci yarısından itibaren, enflasyondaki düşüşle birlikte faiz düşüşü konuşulacak düyada. Bununla birlikte büyümeye ilişkin beklentiler ve fon akışı farklı seyredecek. Dolayısıyla bizim önümüzdeki yılın ilk yarısıyla, ikinci yarısıyla farklı perspektiflerimiz var.

Bizim bir kur tahminimiz ve hedefimiz olamaz.

"İkinci konutlar kredi desteği alamayacak."

Bakan Şimşek, vatandaşların başvuracağı birinci konut kredilerinde değişikliğe gidilmeyeceğini fakat ikinci ve sonraki konutlar için bir kredi desteği verilmeyeceğini belirtti.

Bunun sebebini ise "%140 büyüyen krediyle enflasyonla mücadele olmaz.” şeklinde ifade etti.

Şimşek, “Taşıt kredilerinde biz, çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz.” diye de konuştu.

"KKM yapan vatandaşlar müsterih olsun."

Geçtiğimiz günlerde Kur Korumalı Mevduat uygulaması hakkında azaltılarak sonlandırılacağı ifade edilmişti. Şimşek, bugünkü konuşmasında yine aynı ifadelerde bulunarak "KKM'den çıkış programları kademeli olacak." dedi.

Kur korumalı konusunda çok fazla konuşmayı tercih etmiyorum. Bizim önceliğimiz programı uygulamak. Önceliğimiz rezerv biriktirmek.

Biz bunları başardığımız ölçüde, kur korumalıdan çıkış stratejimizi uygulayacağız. Var mı stratejimiz, var. Biz burada da kademeli gideceğiz.

KKM yapan vatandaşlar müsterih olsun, şu an devam edecek.

Enflasyonu 3 yıl içinde tek haneye indirme hedefi...

OVP'nin üç temel bileşeni bulunmaktadır. Bu bileşenlerden biri, ülkemizin en büyük makroekonomik sorunlarından biriyle başa çıkmayı hedeflemektedir. Enflasyonun makul seviyelere, tek haneli rakamlara indirilmesi için bir program geliştirmek.

Dezenflasyon çabası, orta vadeli programımızın odak noktasını oluşturmaktadır. İlk sıradaki önceliğimiz, fiyatların istikrarlı bir şekilde seyretmesidir.

Enflasyonu 3 yıl içinde hedeflediğimiz tek haneli seviyelere indirebilme amacındayız. Bu zorlu bir süreç olabilir, ancak bu hedefe ulaşmak mümkündür. Geçmişte bunu başardık ve tekrar başarabiliriz.

"Üç Aylık Bir Geçmişi ve Hedefleri Anlamak"

Üç aylık bir dönem içinde tahminler sürekli değişebilir. Burada resmi bir yaklaşımın izlendiğini anlamaya çalıştık. Öncelikle bir ekip kuruldu ve Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir Bakanlar Kurulu oluşturuldu. Hazine ve Maliye görevi bana verildi ve güçlü bir ekip oluşturduk.

Ardından durum değerlendirmesi yaptık. Enflasyon hedefimizin iddialı olduğunu söyleyenler olabilir, ancak mümkün olan en gerçekçi rakamları sunmaya çalıştık.

Genel olarak programın hedeflerinin gerçekçi olduğu izlenimini edindim. Enflasyon tahminindeki değişiklikler, resmi bilgilerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağladı.

İki ay önce küresel petrol fiyatları varil başına 70-80 dolar arasındaydı, ancak şu an 90 doların üzerinde.

2021 Aralık ayından 2023 Mayıs ayına kadar döviz kuru belli bir düzeyde sabitlenmişti. Biz kurun serbest bırakılmasına izin verdik ve tabii ki kurun etkisi var. Bu durum sürekli değişen bir faktördür, ancak zaman içinde geçişkenliğin azalacağını düşünüyoruz.

Kaynak: NTVpara

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<