Bedelli sermaye artırımı, doğru şirketlere doğru kaynak mı? Yoksa zombi şirketlerin patronlarına ve komisyoncularına yeni Ferrari transferi mi?

bedelli sermaye artırımı, doğru şirketlere doğru kaynak mı? yoksa zombi şirketlerin patronlarına ve komisyoncularına yeni ferrari transferi mi?
Google News
Bedelli sermaye artırımı sonrasında yatırımcının tepkisi ne olur?

Bireyler gelir ya da kar elde etmek amacıyla yatırım yaparlar. Efsanevi iş adamı Warren Buffet, yatırım kavramını “gelecekte daha fazla kazanabilmek için şimdi bir miktar para harcamak” olarak tanımladı.

Şirketlerin bedelli sermaye artımı sonrasında yatırımcılar, uzun vadede temettü verilmesi ihtimali ya da yatırımcıların şirketin daha büyük sermaye ile daha büyük işler yapabileceğini düşünmesi sonucu şirketin hisselerin olan talebin olumlu etkileyeceğini düşünülür. Teoride budur. Pratikte nasıldır?

Bedelli sermaye artırımına şirketler neden başvurur?

Bedelli sermaye artırımı esas olarak şirketlere ek bir finansman kaynağı sağlar. Bedelli sermaye artırımı yoluyla şirketler faaliyet hacimlerinin büyümesine paralel olarak sermaye ihtiyaçlarını karşılarlar. Yeni yatırımlar sonucunda şirketlerin fon ihtiyacı içinde olması ve ihtiyaç duyulan fonlar şirketleri bedelli sermaye artırımını yapmasını teşvik eder. Lakin her zaman durum bu şekilde olmaz.

Halka açıklık oranları yüksek olan şirketler

Yüksek halka açık oranları, hisse senetleri için yüksek piyasa değeri, daha fazla likidite ve şirketler için daha az sermaye maliyeti sağlar. Şirket bilançosu kötüleşmeye başlayan şirketler halka açıklık oranlarını arttırıp şirketlerinde yaşanan mali bozuklukları küçük yatırımcıların parasıyla karşılamak isterler. Bu sayede patronlar kendi parasını kurtarma peşinde olurlar.

Halka açıklık oranı yüksek olan şirketlerde bedelli sermaye artırımı

Halka açıklık oranı yüksek olan şirketlerde bedelli sermaye artırımı yaparak şirket sahipleri kendi kaynakları dışındaki yerlerden ek finansal kaynak yaratıp bunu da art niyetli düşünceler için kullanabilirler. Benzer şekilde davranan önce yaptığı bedelli sermaye artışları sonrasında kötü bilançoları nedeniyle hisse senetlerinde fiyat düşüşleri yaşayarak en sonun da batan bir çok borsa şirketi olmuştur.

Binlerce yatırımcıların elindeki hisseler kağıt oldu

Borsa İstanbul, batık olması nedeniyle 3 şirketi borsa kotundan çıkardı. Binlerce yatırımcının elindeki hisseler sadece kağıt oldu. Bu şirketlerde biri olan Egeli Yatırım’ın 6 Nisan tarihinde SPK tarafından uyarılmasına rağmen o günden sonra hisse değeri yüzde 332 artış gösterdi. Kottan çıkarıldığı gün bile hisse değeri tavan oldu. Borsa İstanbul’dan çıkarılan diğer hisse de Egeli Enerji Yatırımlar hissesi oldu. Bu hisse de son 1 yılda yüzde 537 artış gösterdi. Bu şirketlerin halka açıklık oranı %99’du. Elde çöp olan hisseler küçük yatırımcıya manipülatörler tarafından verilmiş olanlar olmasın… Şirketin patronu Tan Egeli de şirketin yüzde 0.20 hissesi mevcuttu.

Egeli Tarım 10 Temmuz 2020 SPK’ya yapmış olduğu bedelli sermaye artırımı 22 Temmuz tarihinde onaylandı.

EGELİ TARIM KAP yeni sekmede açabilirsiniz

Egeli Yatırım 09 Temmuz 2020 tarihinde SPK’ya başvuru yaptı.

EGELİ YATIRIM KAP yeni sekmede açabilirsiniz

  • Egeli Yatırım Holding %99’dan fazlası küçük yatırımcının elindeydi.
  • Egeli Tarım da %99’dan fazlası küçük yatırımcının elindeydi.
  • Egeli Enerjinin %73’ü küçük yatırımcının elindeydi.
2020 yılında kaç şirket bedelli sermaye artırımına başvurdu?

Tabloda gösterdiğimiz üzere bu yıl bedelli sermaye artırımına giden 28 şirket vardır. Bu şirketlerin halka açıklık oranları ortalaması %66 ve üzerindedir. Şirketler piyasadan bedelli sermaye artışları için 6,6 milyar TL çektiler.

Bedelli sermaye artırımına başvuran kaç şirket Kurul tarafından onaylandı?

Bedelli sermaye artırımına giden şirketlerden şu ana kadar Kurul tarafından onaylanan 10 şirket vardır. Bu şirketlerin halka açıklık oranı ortalaması %59’dur.

Para Ajansı(PA) Feriha Bahçuvan
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<