Borsa İstanbul'un Kazandıran Şirketlerinin Tedbir Kararları Bu Hafta Son Buluyor!

Borsa İstanbul'da, geçtiğimiz ayda haklarında tedbir kararı alınan 2 hisse senedi için getirilen yasaklar bu hafta kaldırılacak. Detaylar haberin devamında...

Google News

Borsa  İstanbul'da, geçtiğimiz ayda haklarında  tedbir kararı alınan 2 hisse senedi için getirilen yasaklar bu hafta kaldırılacak.

07.02. 2024 Çarşamba günü PAPIL ve SNICA hisse senetleri için tedbirler kaldırılacak

07.02.2024 Çarşamba günü seans başlangıcından itibaren uygulanan açığa satış, kredili işlem yasağı ve brüt takas gibi tedbirler, yatırımcılar için artık geçerli olmayacak.


Bu gelişme, piyasada daha fazla likidite ve hareketlilik bekleyen yatırımcılar için olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor.

Hisse KoduBaşlangıç Tarihi Bitiş TarihiTedbir Kararı
SNICA08.01.202407.02.2024Açığa satış ve kredili
PAPIL08.01.202407.02.2024Açığa satış ve kredili işlem, Brüt takas, tek fiyat


VBTS Nedir? Neden Uygulanır?

Borsa İstanbul’da uygulanan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi’nin kısaltmasıdır. Bu sistem, hisse senetlerinin fiyatlarında ani ve aşırı dalgalanmalar olduğunda devreye girer ve yatırımcıları korumak için bazı tedbirler alır.
VBTS sistemi, hisse senetlerine uygulanan bir ‘ceza’ değil, bir ‘koruma’ mekanizmasıdır.

Borsa İstanbul'da uygulanan bazı tedbirler:
Açığa satış yasağı: Açığa satış, yatırımcının elinde olmayan bir hisseyi satması ve daha sonra düşük fiyattan geri alması işlemidir. Bu işlem, hisse fiyatlarını düşürmeye yönelik spekülatif amaçlı yapılabilir. Borsa İstanbul, bazı hisselerde açığa satışı yasaklayarak, bu tür manipülasyonları önlemeye çalışır.

Kredili işlem yasağı: Kredili işlem, yatırımcının kendi sermayesinden fazla bir miktarla hisse alması işlemidir. Bu işlem, yatırımcının riskini artırır ve piyasada aşırı dalgalanmalara neden olabilir. Borsa İstanbul, bazı hisselerde kredili işlemi yasaklayarak, piyasanın istikrarını korumayı amaçlar.

Brüt takas uygulaması: Brüt takas, yatırımcının aldığı hisseyi aynı gün içinde satamaması veya sattığı hisseyi aynı gün içinde alamaması uygulamasıdır. Bu uygulama, hisse fiyatlarında yapay hareketlilik yaratmaya çalışan yatırımcıları caydırmayı hedefler.

Tek fiyat uygulaması: Tek fiyat uygulaması, hisse fiyatlarında aşırı dalgalanma olduğunda, hissenin işleme kapatılması ve belirli bir süre sonra tek bir fiyattan işleme açılması uygulamasıdır. Bu uygulama, piyasanın sakinleşmesini ve yatırımcıların rasyonel kararlar almasını sağlamayı amaçlar.

Emir paketi tedbiri: Emir paketi tedbiri, hisse fiyatlarında aşırı dalgalanma olduğunda, hisse için verilen emirlerin belli bir miktarın altında olması gerektiği uygulamasıdır. Bu uygulama, piyasada istikrarsızlık yaratan büyük emirleri engellemeyi amaçlar.

Emir kanallarının kısıtlanması: Emir kanallarının kısıtlanması, hisse fiyatlarında aşırı dalgalanma olduğunda, hisse için verilen emirlerin sadece belli kanallardan (örneğin internet veya telefon) kabul edilmesi uygulamasıdır. Bu uygulama, piyasada kontrolsüz emir girişini önlemeyi amaçlar.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<