Borsada sert hareketler yatırımcıyı korkutuyor!

Borsada sert hareketler yatırımcıyı korkutuyor! Borsada son haftalarda yaşanan hareketlilikle ilgili Finyad başkanı Ali Bahçuvan açıklamada bulundu.

Google News

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre;  Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı geçtiğimiz hafta 378 bin 241 kişi azalarak yeniden 5 milyonun altına gerilediği kaydedildi.

MKK tarafından açıklanan verilerde  pay senedi yatırımcı sayısı 26  Mayıs haftası itibarıyla 378 bin 241 kişi azaldı ve yeniden 5 milyonun altına indi. Bir önceki hafta 5 milyon 20 bin 865 olan pay senedi yatırımcı sayısı, geçen hafta 4 milyon 642 bin 624'e gerilediği kaydedildi.

MKK'nın açıkladığı yatırımcı ve hesap sayılarına göre, önceki hafta 30 milyon 900 bin 325 olan toplam yatırımcı sayısı 30 milyon 923 bin 854 seviyesine ulaştı.

Aynı dönemde bakiyeli yatırımcı sayısı 7 milyon 963 bin 733'ten 7 milyon 619 bin 702'ye geriledi.

Toplam hesap sayısı 64 milyon 183 bin 216'dan 64 milyon 280 bin 799 olarak kaydedildi.

Finyad başkanı Ali Bahçuvan yaptığı açıklamada:

"Önce deprem sonrasında seçim derken yatırımcılar şişirilmiş beklentiler ile önce çimento hisse senetlerine saldırdı. Tavan tavan giden hisse senetleri bir anda ellerinde kaldı, sonrasında seçim anketlerine rağmen farklı bir hava yaratılıp banka hisse senetleri yukarı fiyatlara çekildi, sonrasında gene aynı senaryo. Geçmiş yıllarda sadece manipülasyon yapılan hisselerde gördüğümüz hareketleri şimdi tüm endeks hisselerinde ve viop tarafında görebiliyoruz. Sert hareketler bize gerçekten uzun vadeli pozisyon alınamadan vur/kaç hareketleri olduğunu gösteriyor. Halka arzlarda da benzer sert hareketler yaşandı, son düzenlemeler biraz yumuşatmış olsa da burada da yatırımcı mağduriyeti yaşanması potansiyeli var.
Ekonomik göstergelere bakıldığında bu derece yüksek cari açık sadece faiz artışı ile finanse edilemez bu gerçeği görmek gerekiyor. Talep kaynaklı bir cari açıkta var yani vatandaş zam gelecek diye araba, telefon, bilgisayar gibi ürünlere saldırıyor. İthalat patlıyor diğer yandan ikinci el araçta ve malda stok tutarak para kazanma alışkanlığı oluştu ve gıda sektörüne bile sıçradı. Öncelikle stok tutanları zarar ettirecek, ikinci el araç vs fiyatlarını düşürecek tedbirler alınmalı ki bu alışkanlıktan vazgeçilsin ve enflasyon dizginlenebilsin. Hükümet tarafından 6 ay zam yasağı ve azami şekilde fiyatı artan ürünlerin halk tarafından boykot edilerek talep edilmemesi kampanyaları düşünülebilir. Yeni ekonomi yönetimi sadece para piyasası değil sermaye piyasasında da çok daha aktif olmalıdır. Cari açık ve enflasyon ilk çözülmesi gereken problemdir. Üretime odaklı destekler arttırılmalıdır ancak devamlı maaş zammı yapılması nedeniyle önümüzdeki dönemde işsizlik oranı da çok artabilir. Küçük işletmeler hem para kazanamıyor, hem de maliyetleri çok arttı," ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<