Bu şirketten olağandışı fiyat açıklaması!
Bu şirketten olağandışı fiyat açıklaması! Şirket KAP’a yaptığı bildiri ile fiyat hareketlerine dair açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklama ve daha fazlası haberimizde…
Bu şirketten olağandışı fiyat açıklaması! Şirket KAP’a yaptığı bildiri ile fiyat hareketlerine dair açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklama ve daha fazlası haberimizde…
Bu şirketten olağandışı fiyat açıklaması!
Manas Enerji’nin KAP‘a yaptığı olağandışı fiyat hareketlerine dair açıklamanın detayları;
Borsa İstanbul A.Ş. 02.02.2022 tarih ve E-18454353-100.06-6414 sayılı yazısı ile Şirketimiz payları üzerinde gerçekleşen olağandışı fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu’nun Özel Durumlar Tebliği’ne göre henüz kamuya açıklanmamış özel bir durumun olup olmadığı hususundaki açıklamalarımız talep edilmiştir.
Şirketimiz payları üzerinde gerçekleşen olağandışı fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-15.1 sayılı Özel Durumların Kamuya Açıklanmasına İlişkin Tebliği’nin “Olağandışı Fiyat ve Miktar Hareketleri ” başlıklı 8. maddesine istinaden Şirketimizin kamuya açıklanmamış özel bir durumu bulunmamaktadır.
Manas Enerji’nin halka arz döneminden kalan fiyat tespit raporlarını sizler için derledik;
AK YatırımİNA (%50) ve Çarpan Analizi (%50) hesaplamalarının eşit ağırlıklandırılması ile 147,9 milyon TL özsermaye
değerine ulaşılmıştır. Buna göre pay başına değer 12,33 TL olarak hesaplanmıştır. Bulunan değere
halka arz iskontosu uygulanarak 9,90 TL’lik halka arz fiyatına ulaşılmıştır.
olağandışı fiyat‘Manas Enerji için hazırlanmış olan fiyat tespit raporunun kapsamlı, net ve anlaşılır olduğu görüşündeyiz.
Bununla birlikte;
Raporda şirketin İNA analizinde %9,8-%16,1 arasında değişen etkin vergi oranı kullanılmıştır. Diğer yandan AOSM hesaplamasında vergi sonrası borç maliyeti hesaplanırken vergi oranı kullanılmıştır. Şirket’in borç kaynaklı sağlayacağı vergi avantajının hesaplanmasında İNA’da kullanılan etkin vergi oranın kullanılmasının daha doğru sonuç vereceği kanaatindeyiz.
Ek olarak, AOSM hesaplamasında %18 riskiz getiri oranı, 1,0x beta ve %6 risk primi örgüsüyle %25 sermaye maliyeti hesaplanmıştır. Verilen parametreler ile %24 sermaye maliyeti hesaplıyoruz.
İNA analizinde Şirket’in 2020-2025 dönemi faaliyet karında %63 YYBO öngörülmüştür. Güçlü büyüme beklentilerinin arkasında ITRON firmasının Fransa’daki G4 üretim tesisinin tamamının teknoloji transferiyle Türkiye’ye getirilmesi ve ürünün tamamen Türkiye’de üretilmesi beklentisi vardır. Şirket’in değerlemesi buradaki güçlü beklentilerin gerçekleştirilmesine oldukça bağlı hale gelmiştir. Projeksiyon döneminde öngörülen büyüme rakamları Şirket’in geçmiş performansının oldukça üzerindedir. Yukarıda belirtilen çekincelerimiz dışında halka arz fiyatının makul olduğu görüşündeyiz.
Oyak YatırımTera Yatırım tarafından hazırlanan Manas fiyat tespit raporunu incelemiş bulunuyoruz. Halka arz fiyatının bulunmasında kullanılan yöntemlerin, Şirket’in gerçek değerini yansıtması açısından genel olarak uygun olduğunu kanaatindeyiz.
Ayrıca kullanılan yöntemlere ilişkin yapılan detaylı açıklamaların, yöntemlerin anlaşılması açısından makul ve yeterli olduğu görüşündeyiz.
OYAK Yatırım olarak raporda yer alan verilerin gerçeği tam olarak yansıtmış olduğu varsayımı altında ayrıca mali ve hukuki bir inceleme yapmamış bulunuyoruz. Raporda yer alan değerleme yöntemlerinde;
- Değerleme kapsamında kullanılan hesaplamaların net ve anlaşılır bir şekilde ifade edildiğini düşünüyoruz.
- Hem “Piyasa Çarpanları” hem de “İndirgenmiş Nakit Akımları” yöntemlerinin birlikte kullanılmasının makul olduğu görüşündeyiz.
- Ayrıca Çarpan analizinde, Şirket’in faaliyet konusu ve işleyişi düşünüldüğünde BİST Teknoloji Sektörü ve BİST Sınai Sektörü
FD/FAVÖK, F/K ve PD/DD çarpanlarının kullanılmasının da makul olduğu görüşündeyiz.
- Projeksiyon döneminde %21,2 olarak hesaplanan AOSM ve uygulanan halka arz iskontosunun makul ve yeterli olduğu
görüşündeyiz.
Sonuç olarak, yukarıda paylaştığımız yorumlarımız/çekincelerimiz göz önünde bulundurulmak kaydıyla, Manas için halka arz
iskontosuyla ortaya çıkan 9,90 TL’lik halka arz fiyatının makul bir seviye olduğunu düşünüyoruz.
Gedik Yatırım• Fiyat Tespit Raporu’nda MANAS Enerji Yönetimi hakkında verilen bilgilerin kapsamlı, yeterli ve anlaşılır olduğunu düşünüyoruz. Şirket ve sektör hakkında verilen bilgiler oldukça detaylıdır.
• MANAS Enerji Yönetimi için yapılan değerleme çalışmasında “İndirgenmiş Nakit Akımları” ve “Piyasa Çarpanları Yöntemi” kullanılmıştır. Kullanılan değerleme yöntemlerinin net ve anlaşılır bir şekilde açıklandığını düşünüyoruz.
• Piyasa Çarpanları Yöntemi’nde yurt içi BIST Teknoloji ve BIST Sınai sektörü benzer şirketler değerlemeye dahil edilmiş olup, ortalama değerler yerine medyan değerin alınmasını doğru bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Ancak yurtdışı benzer şirketlerin kullanılmadığı ve kullanılan şirketlerin direkt şirket ile benzer özelliklerde olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.
• Şirketin değerlemesinde kullanılan İNA yönteminde risksiz getiri oranı 2021 yılı için %18 olarak kullanılırken sonraki yıllarda da aynı oranın kullanılmaya devam etmesini makul olarak değerlendiriyoruz. Ancak şirketin ilerideki dönemlerdeki gelir büyümesi tahminlerinin agresif olabileceğini değerlendirmekteyiz. Şirket değerlemesinde çarpanlardan gelen değer ile İNA değerinin arasındaki büyük farkın sebebi ilerideki dönemlerdeki yüksek büyüme ve marj artışı olarak ön plana çıkmaktadır.
• Şirket değeri hesaplanırken dikkate alınan yatırım amaçlı gayrimenkullerin değerleme üzerinde oluşturduğu pozitif etki göz önünde bulundurulmalıdır. Kullanılan değerleme yöntemleri sonrasında taban fiyattan iskonto oranı uygulanarak 9,90 TL pay başına fiyat hesaplanmış olup, uygulanan iskonto oranının mevcut mevduat faizleri ile karşılaştırıldığında uygun olduğunu düşünüyoruz. Yukarıda belirttiğimiz bu çekinceler dışında halka arz değerleme çalışmasının makul olduğunu düşünüyoruz.
olağadışı fiyat