Çinli aşı şirketi Sinovac’ın rüşvet dosyası
Washington Post Gazetesi’nin iddiasına göre ,Türkiye’nin de 50 milyon doz Covid-19 aşısı siparişi verdiği Çinli Sinovac Şirketinin, aşıların onaylanması için yetkili kuruluşlara rüşvet verdiğini duyurdu.
Çinli Sinovac Şirketinin kurucusu Yin Weidong ve eşi 2016 yılında çıktıkları mahkemede aşı onayının hızlandırılması için yetkili kuruluşlara 83 bin dolar rüşvet verdiklerini itiraf ettiklerini söyledi.
Çinli koronavirüs aşısı üreticisi Sinovac Biotech, ürünlerini pazara sunma konusunda başarılı. İlk olarak 2003 yılında bir SARS aşısının klinik denemelerine başlandı ve 2009’da tüketicilere bir domuz gribi aşısı sundu. Sinovac şu anda koronavirüs aşısını Brezilya’dan Türkiye’ye ve Endonezya’ya kadar gelişmekte olan ülkelere tedarik etmeye çalışıyor. Aşı ve zayıf şeffaflık Çin’in ilaç endüstrisini uzun süredir rahatsız ediyor.
Mahkeme kayıtlarına göre CEO’su Çin’in ilaç düzenleme kurumuna aşı onayları için rüşvet veriyordu.
Sinovac, Klinik testleri Moderna’s ve Pfizer-BioNTech aşılar ile son aşamada olan, Çin’in iki koronavirüs aşısında öne çıkmış kuruluşlarından biridir. Çin içerisinde Sinovac’ın aşısı, devlete ait Sinopharm şirketinin aşılarının bir acil durum kullanım programı kapsamında daha geniş çapta uygulandığı ikinci sırada yer alıyor. CanSino ve bir askeri araştırma enstitüsü tarafından geliştirilen bir başka Çin aşısı, Çin ordusu tarafından acil kullanım için onaylandı. Sinovac’ın aşısı Coronavac, birkaç gelişmekte olan pazarda ilgi çekti. Latin Amerika ve Güneydoğu Asya’nın en kalabalık ülkeleri olan Brezilya ve Endonezya’daki yetkililer, Coronavac aşısının önümüzdeki haftalarda onaylanabileceğini söylüyor. Brezilya’da, São Paulo Valisi João Doria, bunu ülkenin test ettiği en güvenli aşı olarak nitelendirdi. Sinovac henüz etkinlik verilerini yayınlamadı, bu da aşısının alıcılarını ön analizlerde yüzde 90’dan fazla etkili olan Moderna ve Pfizer aşıları kadar başarılı bir şekilde koruyup koruyamayacağını belirsiz hale getiriyor. New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi tıp etiği bölümü direktörü Arthur Caplan, “Şirketin rüşvet geçmişine sahip olması, aşısı hakkındaki yayınlanmamış, hakem incelemesine tabi tutulmamış veri iddialarına uzun bir şüphe gölgesi bırakıyor” dedi. “Bir vebada bile, ahlaki açıdan şüpheli bir geçmişe sahip bir şirket, iddiaları konusunda çok dikkatli davranılmalıdır.
Rüşvet içeren aşılarda hata gözlemlenmedi
Sinovac, rüşvet içeren vakalarda onaylanan aşıların hiçbirinin hatalı olduğuna dair hiçbir kanıt yok. Ancak bazı tıp uzmanları, Sinovac’ın uyuşturucu iddialarının daha fazla incelenmesinin ahlaki esneklik kaydı göz önüne alındığında haklı olduğunu söylüyor. Sinovac, 2017’de rüşvet vakalarına yanıt olarak bir iç soruşturma başlattığını söyledi. Henüz soruşturmanın sonucunu açıklamadı. Sinovac’tan Yin Weidong, 24 Eylül’de şirketin koronavirüs aşısını ürettiği Pekin’de görüldü. Yürütme, mahkemede önceki aşı onayları için Çinli bir düzenleyiciye rüşvet verdiğini itiraf etti.