DİKKAT! Borsada Geri Alım Patlaması!
Resmi Gazete'de yayınlanan son karara göre borsada işlem gören şirketlerin temettü ödemelerinde artık vergi kesintisi olmayacak. Daha önce uygulanan genellikle %10 oranında olan vergi kesintisi artık alınmayacak ve temettüler net belirlenen rakam üzerinden ödenecek. Alınan karar birkaç ayrıntı barındırıyor. Borsada geri alım fırtınası yaşanabilir!
Resmi Gazete'de yayınlanan karar bir anda ortalığı karıştırdı.
Borsada işlem gören halka açık şirketlerin temettü ödemelerinde, genellikle %10 oranında uygulanan vergi kesintisi uygulamasının kaldırıldığı haberi yatırımcıları heyecanlandırdı.
Ancak işin aslı tam olarak böyle değil.
Kararda bahsi geçen temettü ödemesi, borsada işlem gören şirketlerin yatırımcılarına ödediği temettü ödemeleri değildi.
Borsada işlem gören halka açık şirketlerin, borsada işlem gören kendi paylarından geri alım yaparak sahip olduğu hisseler, bu vergi kesintisinden muaf tutuldu.
Yani Şirketlerin fiyat istikrarını korumak ve ya daha başka bazı nedenlerle kendi hisselerini pay geri alım yaparak aldığı ve şirketin portföyünde tuttuğu hisselere ödenecek temettü vergi kesintisi dışında tutuldu.
Bu uygulamadaki amaç, şirketlerin borsada işlem gören kendi hisselerine daha çok yatırım yapması, pay geri alımın teşviki ve alınan hisselerin uzun süre satılmaması. Çünkü kararda alınan payların 2 sene satılmaması gibi bir şart da bulunuyor.
Kararın, özellikle banka hisselerindeki temettü ödemelerinde uygulanan, %15 verginin alınmaması uygulaması, banka paylarında şirket geri alımlarını artırabileceği yönünde bir beklenti oluşturdu.
Uygulamada bazı şirketler, bu vergiyi ödememek için temettü vermek yerine sermaye artırımı yoluna gidebiliyordu. Şimdi temettü dağıtımı cazip hale gelebilir ve hatta kaynak ihtiyacı çok yüksek olmayan şirketlerde temettü miktarları da artış gösterebilir.
Diğer taraftan, temettü dağıtımlarının cazip hale gelmesi durumunda da; çoğunlukla uzun vadeli yatırımcıların bu durumdan fayda sağlayacağı beklenebilir. Yani bu süreç hem yerli yatırımcılarda, hem de yabancı yatırımcılarda kısa vadeli hisse yatırımlarının uzun vadelere yayılması ile sonuçlanabilir.