Dikkat! Temettü kararı! Ne zaman hesapta olacak?
Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda bu şirketin temettü kararına ilişkin bildiri yayımlandı. Bu temettünün detayları nasıl? Detaylar haberimizin devamında...
Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (ZRGYO) şirketin temettü kararına ilişkin bildiri yayımlandı. Bu temettünün detayları nasıl? şirketin temettü kararına ilişkin bildiri yayımlandı. Bu temettünün detayları nasıl?
Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (ZRGYO) temettü kararını açıkladı!
Nakit Kar Payı Ödeme Şekli : Peşin
Para Birimi : TRY
Pay Biçiminde Ödeme : Ödenmeyecek
Açıklamada 2022 yılı karından hisse başına net 0,0049062 TL nakit temettü ödenmesine karar verildi.
%0,49062 oranında temettü!
Temettü ödemeleri 29 Eylül 2023 tarihinde yapılacak.
Temettü verimi son fiyata göre %0,10 oldu.
'' Şirketimiz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı statüsünde olduğundan gelir vergisi stopaj oranı sıfırdır. ''
KAP'ta yer alan açıklama :
''Şirketimiz Yönetim Kurulu tarafından;
Şirket Esas Sözleşmesi ve kâr dağıtım politikası gereği, Sermaye Piyasası mevzuatı çerçevesinde hesaplanan 230.280.373,32 TL tutarındaki Net Dağıtılabilir Dönem Kârının %10'luk kısmı olan 23.028.037,33 TL'nin Ortaklara Birinci Kâr Payı olarak 29.09.2023 tarihine kadar dağıtılması, kalan tutarın olağanüstü yedekler hesabına alınması hususunun Genel Kurul onayına sunulmasına karar verilmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. ''
Temettü şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında kar payı dağıtılmasıdır. Yıllık bilançoya göre belirlenen net kardan ya da bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılabilir. Kar payının dağıtılmasına anonim şirketlerde genel kurul karar verir. Ana sözleşmeye konulacak bir maddeyle, bazı pay tiplerine temettü ile ilgili olarak ayrıcalık tanınabilir. Böyle durumlarda, kar dağıtılırken yapılan ayrıcalıklarla ilgili oranlar dikkate alınmaktadır.
Temettü verimi nedir?
Bir şirketin dağıtacağı temettüye hak kazanabilmek için temettü tarihinden önceki gün şirketin hissesine sahip olmak gereklidir. Temettü tarihi geldiğinde şirketin borsadaki hisse fiyatı, hisse başı brüt temettü miktarı kadar düşer. Temettü verimi hesaplanırken bu düşüş gerçekleşmeden önceki fiyat baz alınmaktadır.
Temettü verimi, şirkete yatırılan her 1 TL için ne kadar temettü kazancı elde edildiğini ifade etmektedir. Temettü veren şirketlerin kıyaslamasını yaparken sıklıkla kullanılan oranlardan biridir.
Temettü Verimi = Hisse Başı Brüt Temettü Miktarı / Hisse Fiyatı
Temettü verimi, pay başına brüt temettü miktarının hissenin temettü tarihinden önceki kapanış fiyatına oranlanmasıyla bulunur.
Temettü dağıtma oranı nasıl bulunur?
Şirketler yıl sonunda elde ettikleri dönem sonu net kârdan, kanunla belirlenen oranda yedek akçe ayırmakla yükümlüdürler. Yedek akçe ayrıldıktan sonraki kalan tutar, net dağıtılabilir dönem kârını ifade etmektedir. Şirketin dağıtılmasını kararlaştırdığı toplam temettü miktarının, net dağıtılabilir dönem kârına bölünmesiyle “temettü dağıtma oranı” bulunur.
Temettü Dağıtma Oranı = Toplam Brüt Temettü Miktarı / Net Dağıtılabilir Dönem Kârı
Genellikle belirli bir büyüklük seviyesine ulaşmış, köklü ve düzenli temettü verme alışkanlığına sahip şirketlerin temettü dağıtma oranları daha yüksek olmaktadır. Fakat büyüme odaklı şirketlerde bunun tam tersine elde edilen kârların temettü olarak dağıtılmayıp işletme bünyesinde tutularak yeni yatırımlarda kullanılması tercih edilmektedir.
Tüm temettü haberlerimize bu linkten ulaşabilirsiniz...
https://paraajansi.com.tr/temettu