Geçen ayın en çok kazandıranları belli oldu!

Geçen ayın en çok kazandıranları belli oldu! Mayıs ayından en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Mayıs ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları ve daha fazlası...

Google News

Geçen ayın en çok kazandıranları belli oldu!

Mayıs ayından en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Mayıs ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları ve daha fazlası...

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Mayıs ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları şu şekildedir:

Mayıs ayında en yüksek reel getiri, TÜFE ile indirgendiğinde külçe altında (%4.55) elde edildi. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın yatırımcısına (%3.91) kazanç sağladı.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, DİBS (%2.6), dolar (%1.57), mevduat faizi (brüt) (%0.96), avro (%0.69) yatırımcısına reel getiri sağladı. Ancak BIST 100 endeksi yatırımcısını (%8.29) kayba uğrattı.

TÜFE ile indirgendiğinde, DİBS'in yatırımcısına (%3.23), doların (%2.19), mevduat faizinin (brüt) (%1.58), avronun (%1.3) reel getirisi oldu. BIST 100 endeksinin ise yatırımcısını (%7.73) kayba uğrattığı görüldü.

Üç aylık bir değerlendirme yapıldığında, külçe altının Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına (%16.84), TÜFE ile indirgendiğinde ise (%13.66) en yüksek reel getiriyi sağladığı görülüyor. Aynı dönemde BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısını (%9.22), TÜFE ile indirgendiğinde ise (%11.69) en çok kaybettiren yatırım aracı olarak belirlendi.

Altı aylık bir değerlendirme yapıldığında, külçe altının Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına (%21.53), TÜFE ile indirgendiğinde ise (%12.08) en yüksek reel getiriyi sağladığı görülüyor. Aynı dönemde DİBS'in Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısını (%7.17), TÜFE ile indirgendiğinde ise (%14.39) en çok kaybettiren araç olduğu belirlendi.

Yıllık olarak değerlendirildiğinde, BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına (%33.84), TÜFE ile indirgendiğinde ise (%34.96) en yüksek reel getiriyi sağladığı görülüyor.

Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçlarının performansı şu şekildedir:

Yİ-ÜFE'ye göre:

Külçe altın yüzde 2,41 reel getiri sağlamıştır.
DİBS yüzde 1,53 reel getiri sağlamıştır.
Euro yüzde 8,37 reel getiri sağlamıştır.
Dolar yüzde 10,73 reel getiri sağlamıştır.
Mevduat faizi (brüt) yüzde 17,58 reel kayıp yaşatmıştır.


TÜFE'ye göre:

Külçe altın yüzde 3,27 reel getiri sağlamıştır.
DİBS yüzde 0,7 reel getiri sağlamıştır.
Euro yüzde 7,6 reel getiri sağlamıştır.
Dolar yüzde 9,99 reel getiri sağlamıştır.
Mevduat faizi (brüt) yüzde 16,89 reel kayıp yaşatmıştır.


Bu verilere göre, Yİ-ÜFE ve TÜFE'ye göre değerlendirildiğinde külçe altının en iyi performans gösteren yatırım aracı olduğu görülmektedir. Diğer yatırım araçlarından DİBS, avro, dolar ve mevduat faizi ise Yİ-ÜFE ve TÜFE'ye göre reel kayıplar yaşatmıştır. Yatırımcılar, enflasyonun etkisini dikkate alarak yatırım kararlarını değerlendirmelidir.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<