Gözler pazartesi toplanacak bakanlar kurulunda
Türkiye’de 1 Mart’tan itibaren kontrollü normalleşme dönemi başladı.İller risk durumuna göre 4 gruba ayrıldı: Mavi (Düsük riskli), Sarı (Orta riskli), Turuncu (Yüksek riskli), Kırmızı (Çok yüksek riskli). Son dönemde ise mutasyonlu virüs ve vaka artışı konusu gündemde.
Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, “Üzülerek söylüyorum ki 15 bine yaklaşan günlük vaka sayısı ciddi şekilde tedirgin ediyor. 3. piki yaşayabiliriz endişesi yaşanıyor. Mavi illerin yaygınlığı ümit vadediyordu. Ancak özellikle İngiltere kaynaklı mutasyonlu virüsün yaygınlığı günlük vaka artışına ve haritada renklerin olumsuza doğru değişmesine neden olacak gibi görünüyor. Karadeniz’de günlük vakaların çok yüksek olmasındaki en önemli etken, bölgede İngiltere’deki, eski virüse göre yüzde 70 daha bulaşıcı özellikteki varyant virüs. Bundan dolayı sayılar ciddi şekilde yükseldi” dedi.
A Haber’de konuşan Hasöksüz şunları söyledi: Bu varyatın maalesef bir özelliği daha var. Daha önce aile içinde 1 kişi 2 kişiye bulaştırırken varyant virüs nedeniyle aile içindeki 1 kişi 3 ya da 4 kişiye bulaştırır duruma geldi.
- En tehlikeli kısım toplu taşıma içinde olanların, kapalı alanlarda olanların kurallara uymaması durumunda bu bulaşmanın artması. Maalesef bazı olumsuz örnekleri görebiliyoruz.
kaynak : sağlık bakanlığı
HANGİ İLLERİN RENGİ DEĞİŞEBİLİR?- Haritaya bakıldığında önümüzdeki dönemde mavi illerin azalacağını sarıların turuncuya turuncuların da kırmızıya döneceği sanırım göreceğiz. Özellik Marmara Bölgesi’nde İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kocaeli gibi illerimiz kırmızıya dönecek gibi duruyor. Günlük rakamlar iller bazında bize bunu gösteriyor.
- Ben kapalı alanları riskli görüyorum. Özellikle varyantların yüksek düzeydeki bulaşıcılık özelliği dikkate alınarak kafe ve restoranlar ve toplu taşıma araçlarında vatandaşlarımızın biraz daha gayretli olmasını istiyoruz.
- Vakaların azalması ve burada tutulabilmesi için tek yönlü önlemler yeterli olmuyor. Aşılama takviminin hızlanması gerekiyor. Biz de bu konuda başarılı bir şekilde ilerliyoruz. 10 milyonu aşan bir aşılama yaptık. Vatandaşlarımızı biraz daha gayret etse kısa sürede rakamları aşağı çekebiliriz. Çünkü aşılama hızlı gidiyor. Birkaç ay içinde; nisan ayının sonunda 25 milyonu aşkın insanın aşılanmış olacağından dolayı toplumdaki bağışıklığın artmasından dolayı biraz nefes alacağımızı düşünüyorum. Ama günlük vaka sayısını mutlaka düşürmemiz gerekiyor.
(ekonomist)