Korona virüsü bütçedeki ceza hedefini engelleyemedi, ilk üç ayda hedefin yüzde 35’i aşıldı.

korona virüsü bütçedeki ceza hedefini engelleyemedi, ilk  üç ayda hedefin yüzde 35’i aşıldı.
Google News

T24 ün haberine göre vatandaşa kesilen cezalar hız kesmiyor. Ocak-Mart 2020 döneminde kesilen para cezaları 4.2 milyar liraya ulaşırken, yıllık para cezaları geliri hedefinin de yüzde 35’i ilk üç ayda sağlandı.

Tüm dünyada korona virüsü nedeniyle vatandaşlara devletin nasıl maaş bağlayabileceği ve ne kadar yardım edebileceği tartışılırken, Türkiye’de kesilen cezaların hedefe hızla yaklaştığı görülüyor.T24 ün haberi şöyle;

Türkiye’nin ‘merkezi yönetim bütçesi’nin gelir kalemlerinde biri olan ‘para cezaları’yla ilgili açıklanan ilk 3 aylık sonuçlar, geçen yılın aynı dönemine göre bu cezalarda dikkat çekici bir artışı ortaya koydu.

Buna göre, yurttaşa ödenmeyen vergi borçları, trafik suçları gibi nedenlerle kesilen toplam para cezaları, 2019’un ilk 3 ayına kıyasla yüzde 51.1 artarak 4 milyar 199 milyon liraya ulaştı. Ayrıca 2020 bütçesinde yer alan ve yıllık 11 milyar 835 milyon lira olan toplam para cezaları hedefinin de yüzde 35.5’i ilk 3 ayda sağlanmış oldu.

Bütçe gelirindeki payı yüzde 1,6’ya yükseldi

Cumhuriyet’ten Serhat Aligil’in haberine göre; 2019’un ilk 3 ayında yüzde 1.3 olan para cezalarının toplam bütçe gelirlerindeki payı da bu yıl yüzde 1.6’ya yükseldi.

Para cezalarındaki bu yükselişe, her yıl bunlara yapılan oransal zamda temel alınan “yeniden değerleme oranı”nın 2019 için yüzde 22.6 hesaplanması da etkili olmuş görünüyor.

İşte para cezaları kapsamında yer alan cezalarla ilgili detaylar:

İdari para cezaları yüzde 51,2 arttı

– Yılın ilk 3 ayında “yargı para cezaları”, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19.2 artarak 172 milyon lirayı aştı. Yıllık hedefin de yüzde 30.9’u ilk 3 ayda sağlandı.

– Para cezalarının en büyük kalemi olan “idari para cezaları” da yüzde 51.2 artarak 1 milyar 983 milyon liraya ulaşırken, yıllık hedefin yüzde 34.1’i ilk 3 ayda bütçeye gelir kaydedildi.

– Yine büyük ceza kalemlerinden olan “vergi cezaları” ise yüzde 45.7 artışla 1 milyar 859 milyon liraya ulaştı. Böylece ilk 3 ayda yıllık hedefin yüzde 35.6’sına ulaşıldı.

– En yüksek oransal artış ise “diğer para cezaları” kaleminde görüldü. Bu tür cezalar yüzde 289.6 artarak 185 milyon liraya yükseldi. Yıllık hedefin de yüzde 79.9’u ilk 3 ayda sağlandı.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<