Kredi Borçları İçin 60 Aya Kadar Yapılandırma İmkanı!

Kredi ve kredi kartı borçları için yeni bir dönem başlıyor! Borç yapılandırması ve asgari ödeme tutarlarında önemli değişiklikler yapıldı. Detaylar haberin devamında...

Google News

Kredi ve Kredi Kartı Borçlarında Yeni Dönem Başlıyor!

Türkiye’de milyonlarca bireysel kredi kartı kullanıcısını ve ihtiyaç kredisi borçlusunu yakından ilgilendiren yeni düzenlemeler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hayata geçiriliyor.

Bu düzenlemeler, kredi borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara önemli kolaylıklar sunarken, kredi kartı borçlarının yapılandırılmasına ve asgari ödeme tutarlarına ilişkin ciddi değişiklikler içeriyor.

60 Aya Kadar Yapılandırma Fırsatı

Yeni dönemde, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı tanınıyor.

BDDK tarafından alınan bu karar, kredi kartı borcunu ödemekte zorlanan birçok vatandaşın borç yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.

60 aya kadar taksitlendirme fırsatı sunulurken, yapılandırılan borcun ödemeleri her aya eşit şekilde bölünecek ve minimum ödeme tutarlarına eklenerek ödeme kolaylığı sağlanacak.

Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir detay, borcun en az yarısı ödenmedikçe kredi kartı limitinin artırılamayacak olması.

Bu, borçluların kredi kartı kullanımlarında temkinli olmalarını ve yapılandırma sürecini yakından takip etmelerini gerektiriyor.

TCMB’den Faiz Oranlarına Sınırlama

TCMB ise bireysel kredi kartı borçlarını yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını referans faiz olan %3,11 ile sınırlandırdı.

Böylelikle kredi kartı borcunun faiz yükü makul seviyelerde tutulacak ve borçlulara daha rahat ödeme imkanı sunulacak.

Bu yeni düzenleme ile faiz oranlarının belirli bir sınırın üzerinde yükselmesi engellenecek.

İhtiyaç kredisi kullananlar için de önemli düzenlemeler getirildi.

Anapara ve faiz ödemeleri 30 günden fazla geciken ihtiyaç kredisi borçları, ilave kredi verilmeden 60 aya kadar yapılandırılabilecek.

Ancak borçluların bu yapılandırma fırsatından yararlanabilmeleri için 1 yıl içerisinde başvuru yapmaları gerekiyor.

Asgari Ödeme Oranlarında Limit Artışı

BDDK tarafından alınan bir diğer önemli karar ise kredi kartlarında asgari ödeme oranına ilişkin.

Mevcut durumda, kredi kartı borcunun dönem borcunun %20’si olan asgari ödeme oranı 25 bin TL’ye kadar olan kredi kartları için geçerliydi.

Ancak yeni düzenlemeyle bu sınır 50 bin TL’ye çıkarıldı.

Artık 50 bin TL ve altında borcu olanlar için asgari ödeme tutarı yine dönem borcunun %20’si olacak.

50 bin TL’nin üzerinde kredi kartı borcu olanlar ise dönem borcunun %40’ını asgari ödeme tutarı olarak ödemek zorunda kalacak.

Faiz Oranları Farklılaşacak

TCMB, kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında ve faiz oranlarında daha fazla esneklik sağlamak adına, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını dönem borcuna göre farklılaştırmaya karar verdi.

Bu kapsamda, 25 bin TL’nin altında borcu olanlar için %3,50, 25 bin-150 bin TL arası borcu olanlar için %4,25 ve 150 bin TL’nin üzerinde borcu olanlar için %4,75 faiz oranı uygulanacak.

Kredi kartlarıyla nakit çekim veya kullanım işlemlerinde ise azami faiz oranı %5 seviyesinde sabit tutuldu.

Böylece, borçlu vatandaşların kredi kartı kullanımıyla doğrudan ilişkili maliyetler belirli bir seviyede korunmuş oldu.

Yeni Dönem 1 Kasım’da Başlıyor

BDDK ve TCMB tarafından eş güdümlü olarak hayata geçirilen bu yeni düzenlemeler, 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.

Bu tarihten itibaren bireysel kredi kartı kullanıcıları ve ihtiyaç kredisi borçluları, yapılandırma ve asgari ödeme tutarlarında yeni kurallara tabi olacaklar.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<