MÜJDE! Türkiye'nin Kredi Notu Yükseldi!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltti, görünüm pozitif.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltti, not görünümünü pozitif olarak korudu.
Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağının, cari açıkların daralacağının, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğü kaydedildi.
Açıklamada, politika yapıcıların, cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi.
Ülke ekonomisine ilişkin tahminlerin de yer aldığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu sene ve gelecek yıl %3 büyümesinin beklendiği belirtildi.
Açıklamada, ülkede tüketici fiyat artışlarının bu yıl %55,8 ve gelecek yıl %27,3 olacağının tahmin edildiği bildirildi.
S&P geçen Aralık ayında Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken not görünümünü durağandan pozitife revize etmişti.
TL'ye olan güven tesis edilirse yeni not artırımı yapılacak
Açıklamada, "Önümüzdeki iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını ve cari açıkların daralmasını, enflasyon ve dolarizasyonun azalmasını öngörüyoruz; ancak merkez bankası Türk lirasındaki değer kaybını sınırlandırdığı için ilerleme yavaş ve rezerv birikimi ılımlı olacak." denildi.
S&P Global'in olumlu senaryosunda, politika yapıcılar, cari açığın daralması ve dolarizasyonun tersine dönmesi ortamında enflasyonu düşürmeyi ve Türk lirasına olan güveni yeniden tesis etmeyi başarabilirse, Türkiye'nin ülke notunu bir kez daha yükseltilebileceği belirtildi.
Kamu maliyesinde baskı yoğunlaşırsa görünüm durağana çevrilebilir
Kurumun olumsuz senaryosunda, "Potansiyel olarak para birimindeki değer kaybının azalmaması ve enflasyonla mücadele politikalarının tersine çevrilmesiyle bağlantılı olarak, Türkiye'nin finansal istikrarı veya daha geniş anlamda kamu maliyesi üzerindeki baskılar yoğunlaşırsa, görünümü durağana çevirebiliriz." denildi.
Diğer derecelendirme kuruluşu Moody’s Ocak ayında görünümü durağandan pozitife çekmiş, Fitch Ratings ise Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu yükseltmişti.