Özel Sektörün Yurt Dışı Kredi Borcu 175,4 Milyar Dolara Ulaştı!

Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu, ağustos sonu itibarıyla 175,4 milyar dolara çıkarak önemli bir artış gösterdi. Uzun vadeli borçlar 163,6 milyar dolara ulaşırken, önümüzdeki yıl içinde yapılması gereken anapara geri ödemeleri toplam 52,7 milyar doları buluyor.

Google News

Özel Sektörün Yurt Dışı Kredi Borcu Ağustos Sonunda 175,4 Milyar Dolara Yükseldi

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2023 yıl sonuna göre 11,2 milyar dolar artarak ağustos ayı sonu itibarıyla 175,4 milyar dolara ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, hem uzun vadeli hem de kısa vadeli kredi borçlarında artış yaşanırken, borcun vade dağılımı ve alacaklılara göre değişimleri dikkat çekiyor.

Uzun ve Kısa Vadeli Borçlarda Artış

Verilere göre, uzun vadeli kredi borcu yıl sonuna kıyasla 8,6 milyar dolar artarak 163,6 milyar dolar seviyesine çıkarken, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) 2,6 milyar dolar artışla 11,8 milyar dolar oldu.

Bu artışlar, bankalar, bankacılık dışı finansal kuruluşlar ve finansal olmayan kuruluşlar arasında farklı oranlarda gerçekleşti.

Bankaların ve Finansal Olmayan Kuruluşların Borçlanmaları Arttı

Uzun vadeli kredi borçlarına bakıldığında, bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,5 milyar dolar artarken, tahvil ihraçları 3,3 milyar dolarlık bir artış göstererek 18,1 milyar dolara ulaştı.

Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi borçlanmaları 160 milyon dolar azalırken, tahvil stokları 29 milyon dolar düşüşle 1,1 milyar dolar oldu.

Finansal olmayan kuruluşların ise kredi borçlanmaları 1,5 milyar dolar artarken, tahvil stokları 2,0 milyar dolar artış göstererek 12,7 milyar dolara yükseldi.

Kısa vadeli kredi borçlarında ise bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 2,2 milyar dolar artışla 6,7 milyar dolara çıktı.

Finansal olmayan kuruluşların kısa vadeli kredi borçlanmaları ise 556 milyon dolar azalarak 1,1 milyar dolar seviyesine geriledi.

Özel Alacaklılara Olan Borçlar Yükseldi

Alacaklılara göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borçlarının büyük bir kısmının tahvil hariç özel alacaklılara olduğu görüldü.

Bu borç, ağustos sonu itibarıyla 3,8 milyar dolar artarak 110,6 milyar dolar olarak kaydedildi.

Kısa vadeli borçlar ise aynı dönemde 2,4 milyar dolar artışla 10,2 milyar dolara ulaştı.

Döviz Kompozisyonu ve Sektör Dağılımı Dikkat Çekiyor

Kredi borçlarının döviz cinsine göre dağılımında ise uzun vadeli borcun %57,6'sının ABD doları, %35,2'sinin Euro, %2,5'inin Türk lirası ve %4,7'sinin diğer dövizlerden oluştuğu görüldü.

Kısa vadeli borçlarda ise ABD dolarının payı %45,9, Euro'nun %16,3, Türk lirasının %32,0 ve diğer dövizlerin %5,8 oldu.

Sektörel bazda bakıldığında, uzun vadeli toplam kredi borcunun %37,7'si finansal kuruluşlara, %62,3'ü ise finansal olmayan kuruluşlara ait

Kısa vadeli toplam borcun ise %78,6'sı finansal kuruluşların, %21,4'ü ise finansal olmayan kuruluşların borcu olarak kaydedildi.

Geri Ödemeler Yaklaşıyor

Ağustos sonu itibarıyla kalan vadeye göre değerlendirildiğinde, önümüzdeki bir yıl içinde yapılması gereken anapara geri ödemelerinin toplam 52,7 milyar dolar olduğu belirtildi.

Bu, önümüzdeki dönemde özel sektörün önemli bir geri ödeme yükümlülüğü altında olacağını gösteriyor.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<