Pastadan pay almak. Temettü hakkında bilinmesi gerekenler
Şirketlerin bilanço açıklamasıyla beraber temettü miktarları belli olmaya başladı. Temettü nedir, nasıl hesapları ve temettü dağıtımı sonrasında şirketlerin hisse fiyatları ne olur? Hepsi ve daha fazlası haberimizde
Şirketlerin bilanço açıklamasıyla beraber temettü miktarları belli olmaya başladı. Temettü nedir, nasıl hesapları ve temettü dağıtımı sonrasında şirketlerin hisse fiyatları ne olur? Hepsi ve daha fazlası haberimizde
Borsada Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun açıkladığı veriler sonrasında 2020 yılında yerli yatırımcı sayısı yaklaşık olarak 2 Milyona ulaştı. Şirketlerin bilanço açıklamasıyla beraber o dönem içerisinde kar yapan şirketlerin dağıtacağı kar payı miktarları belli olmaya başladı. Temettü ile merak edilen her şeyi sizler için derlemeye çalıştık.
Temettü nedir?Temettü veya diğer adıyla kâr payı şirketlerin çıkardığı hisse senetlerinin ortaklarına sağladığı haklardan birisidir. Şirketlerin yıl sonu bilançolarına bağlı olarak belirlenir. Yönetim kurulunun teklifi üzerine şirketin genel kurulu tarafından belirlenir.
Temettü nasıl alınır?Bir bireyin kar payı alması için öncelikli şart o şirketin hissedarı olması gerekir. Şirketin kar payı dağıtımından bir gün önce hisse alınsa dahi siz kar payı almaya hak kazanırsınız.
Temettü nasıl hesaplanır?Şirketin genel kurulu tarafından karar alındıktan sonra o hisseye ait 1 TL nominal değerli paya ödenecek nakit kâr payı belirlenmiş olur.
Örneğin x şirketi genel kuru kararından sonra 1 TL nominal değerli paya ödenecek net kâr payı A grubu için 1,50 TL olarak belirlenmiş olsun o halde sizin bu şirkete ait 100 lot hisseniz varsa kâr payınız (100*1.50) =150 TL olarak belirlenmiş olur.
Kamuoyu aydınlatma platformunda kâr payı dağıtımına ilişkin bildirim
Şirketin genel kurul kararından sonra belirlemiş olduğu temettü kararını hissedarları ile paylaşması için KAP bildirimde bulunur. Bildirim sırasında A grubu, B grubu, C grubu kavramları olur.
Sermaye Piyasası Kurulunun 30.10.2014 tarih ve 31/1080 s.k. sayılı kararı gereği, Borsa İstanbul’da işlem gören payların işlem esaslarının farklılaştırılmasına yönelik düzenlemelerde ABC olarak sınıflandırılan payların A, B, C, D grupları olarak yeniden düzenlenmesine ve aşağıdaki hususların 02.01.2015 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanmasına karar verilmiştir.
görsel www.integralyatirim.com.tr adresinden alınmıştır Kar payı dağıtımı sonrasında hisse fiyatı ne olur?Kâr payı dağıtan bir şirketin kar payı dağıtımı sonrasındaki fiyatı, öncesindeki fiyatından dağıtılan kar payı tutarının çıkarılmasıyla bulunmaktadır. Örneğimize devam edecek olursak x şirketimiz 1,50 TL lot başına kâr payı dağıtacak kar payı öncesinde bu şirket 10 TL’den işlem görüyorsa bu hisse senedinin kâr payı dağıtım sonrasında (10-1.5) =8,5 TL olacaktır. Bu durum bir nevi şirketin uzun vadeli hissedarlarını korumak amacıyla alındığı söylenebilir.
2021 yılı şirketleri temettü takvimi
2021 yılı şirketlerin bilanço takvimi
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz.
(Para Ajansı-Ahmet Algaç)