Savunma sanayi, korona virüsüne karşı yerli solunum cihazı atağında
Biosys Medikal şirketi ASELSAN iş birliği ile mekanik ventilatör üretimi yapıyor. Korona virüsü sonucu artacak solunum cihazı ihtiyacına karşılık yerli mekanik ventilatör üretiyor.
Koronavirüsle (COVID-19) mücadele sadece koronavirüs test kiti ile olmuyor.Çünkü virüse yakalananların büyük çoğunluğu solunum yetmezliği yaşıyor.Yoğun bakımda solunum cihazına bağlanarak hayata tutunabilen hastalar için tıbbi ventilatör de (yapay solunum cihazı) büyük önem taşıyor. Koronavirüs nedeniyle yoğun bakımdaki hasta sayısının çok fazla olduğu ülkelerde ventilatör sayısı yetersiz kalıyor.İtalya’da doktorların hangi hastayı bağlayacakları konusunda seçim yapmaları gerekmişti.
Bu kadar önemli bir konuya karşı Türkiye’nin acil harekete geçmesi gerekiyor.Bu atağı ilk savunma şirketleri başlattı .ASELSAN, 2018 yılında Biosys Biyomedikal şirketi ile iş birliğine gittiğini açıklamış hedeflerinin ventilatör cihazı üretiminde dünyada 6 ülkeden biri haline gelmek olduğu ifade edilmişti. Yaşanan süreç sonrası,Biyosys Biyomedikal şirketi ileri düzey yerli mekanik ventilatör üretir konuma geldiğini açıkladı.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ve Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar da desteğini #BirlikteBaşaracağız hashtagi ile dile getirdiler.
Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar paylaştığı video’da hızlı üretime destek olmaya ve 250 adet cihaz sipariş vermeye karar verdiklerini ifade etti.Yeryüzündeki her bir can bizim için çok kıymetli.#MilliTeknolojiHamlesi tam da bugünler için, yarınlar için var ,dedi.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün: “ASELSAN olarak Yerli medikal solunum cihazı üretimini destekliyoruz.”
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ise Selçuk Bayraktar’ın tweetini alıntılayarak; “Sağlık çalışanlarımıza doğru teknolojik cihazları sağlamak adına BİOSİS firması tarafından geliştirilen yerli yoğun bakım ventilatörleri üretimleri için TUSAŞ ailesi olarak destek olmaya biz de varız.”dedi.
Ancak bu çabaların ne derece yeterli olacağı ve gerekli olan onbinlerce solunum cihazının üretimi için başka firmaların da üretime geçmesi gerektiği ifade ediliyor.Özellikle ABD tarafında 3 büyük otomotiv firmasının üretime geçmesi konunun çok daha ciddi olduğunu gösteriyor.
Konuya ilişkin uzmanlar , Dünyada devletlerin birbirine desteğinin azaldığı bu dönemde Türkiye hem kendi ülkesi hem de dost ve kardeş, Türki Cumhuriyetleri gibi ülkelerin ihtiyacını da düşünerek hareket etmelidir ve bu konuda faaliyete geçebilecek diğer şirketler de hızlı bir finansal modelleme ile fonlanabilir ve üretime teşvik edilebilir.Ayrıca üniversite, kobi işbirlikleri ile yerel çözümler üreten firmalara da kolaylık sağlanabilir görüşünde bulunuyorlar.