Son Dakika: Netanyahu talimatı verdi, İsrail Gazze'yi vurdu!
Son Dakika: Netanyahu talimatı verdi, İsrail Gazze'yi vurdu! İsrail uçakları bugün Gazze Şehri’ni vurdu. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Filistinli militan grup Hamas’ı ateşkesi ihlal etmekle suçlayarak ordusuna “güçlü saldırılar” talimatı verdi.
Son Dakika: Netanyahu talimatı verdi, İsrail Gazze'yi vurdu!
Reuters’in aktardığına göre, İsrail uçakları bugün Gazze Şehri’ni vurdu. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Filistinli militan grup Hamas’ı ateşkesi ihlal etmekle suçlayarak ordusuna “güçlü saldırılar” talimatı verdi.
Gazze yetkilileri, tanıklar ve Hamas medyasına göre, şehrin Sabra mahallesindeki bir konut binasına yapılan saldırıda en az iki kişi hayatını kaybetti, dört kişi yaralandı. Ayrıca, kuzey Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi yakınlarındaki bir alan da vuruldu.
İsrail ordusu saldırılarla ilgili henüz yorum yapmadı. Bu saldırılar, üç haftalık ateşkesin kırılganlığını gösteren son olaylar oldu. Netanyahu’nun ofisinin açıklamasında saldırıların derhal başlatıldığı belirtildi, ancak saldırıların nedeni açıklanmadı. İsrailli bir askeri yetkili, Hamas’ın İsrail kontrolündeki bir bölgede İsrail güçlerine saldırarak ateşkesi ihlal ettiğini söyledi.
10 Ekim’de yürürlüğe giren ABD destekli ateşkes, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısıyla başlayan ve iki yıl süren savaşı durdurmuştu. Hem İsrail hem Hamas tarafı, karşı tarafı ateşkesi ihlal etmekle suçluyor.
Salı günü erken saatlerde İsrail medyası, güney Gazze’nin Rafah kentinde İsrail güçleri ile Hamas militanları arasında ateş değişimi olduğunu bildirdi. İsrail ordusu bu raporlara yorum yapmadı. Hamas ise Rafah’taki saldırıdan sorumlu olmadığını belirtti ve ateşkes anlaşmasına bağlı kaldığını açıkladı.
Salı günü Gazze Şehri’ne yapılan saldırılar, İsrail’in cumartesi günü merkezi Gazze’de bir kişiye yönelik “hedefli saldırısı”nın ardından geldi. İsrail, saldırının kişinin İsrail güçlerine saldırı planladığını söyledi.
Netanyahu, Hamas’ın bazı yanlış kalıntıları teslim ederek ateşkesi ihlal ettiğini öne sürdü. Pazartesi günü teslim edilen kalıntıların, 7 Ekim 2023 saldırısında hayatını kaybeden Ofir Tzarfati’ye ait olduğunu belirtti. Tzarfati’nin kalıntılarının bir kısmı savaş sırasında İsrail güçleri tarafından zaten alınmıştı.
Hamas, Salı günü kayıp bir rehine kalıntısını teslim etmeyi planladığını açıkladı, ancak Al-Kassam Tugayları daha sonra planlanan teslimi erteledi ve bunu İsrail’in ateşkesi ihlal etmesine bağladı. Hamas, Netanyahu’nun İsrail’in yükümlülüklerinden kaçmak için bahane aradığını belirtti.