SON DAKİKA: Turizm Şirketinden 825 Bin Lot Satış Geldi!
Borsa yatırımcıları, genellikle ortak satış haberlerine olumsuz yaklaşır. Bu tür satışlar, hisselerde değer kaybı olabileceği anlamına gelebilir. Ancak bugün, dikkat çekici bir ortak satış haberi gündeme geldi. İşte detayları...

Ulaşlar Turizm Yatırımları ve Dayanıklı Tüketim Malları Ticaret Pazarlama A.Ş. (ULAS) yatırımcıları, son bilançodan sonra karışık duygular yaşadı. Şirketin kârı bir önceki döneme göre 73 milyon TL azaldı. 2024 yılı 6 aylık bilançosunda 67 milyon 952 bin TL kâr açıklanırken, 2023 yılı 6 aylık bilançosunda bu kâr 9 milyon 155 bin TL ZARAR açıkladı.
Şirketin ortaklarından Bilal NAZ, Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) önemli bir açıklama yaparak, ellerindeki toplam 825 bin lot hisseyi borsada işlem gören dönüştürmek amacıyla başvuru yaptığını duyurdu.
Borsada işlem gören şirketlerin bütün payları borsada işlem görme hakkına sahip değildir. Bir payın borsada işlem görebilmesi için, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından kayıt altına alınması ve Borsa İstanbul tarafından da seri numarası belirlenerek borsaya kote edilmesi gerekir.
Borsada işlem görme hakkı elde etmiş olan hisseler, genelde halka arz sırasında satılan ve ya sermaye artırımı yoluyla yatırımcıya dağıtılan hisseler olur.
Ancak ortakların elinde, hala borsada işlem görmeyen paylar bulunabilir. Bu paylar borsada satılmak istendiğinde, Borsa İstanbul yönetimine borsada işlem gören paya dönüşüm başvurusu yaparlar.
Borsa İstanbul yönetimi gerekli araştırma ve incelemeleri yapıp payları kayıt altına aldığı zaman da, bu paylar artık borsada satılabilir hale gelmiş olur.

Şirketin Bilançosuna Baktığımızda:
Şirketin 2024 yılının ikinci çeyreğine ait özet gelir tablosu ve bilançosu, bir önceki bilançoya göre zarar ettiklerini açıkladılar. Gelir tablosuna göre, esas faaliyet karı -3 milyon 791 bin TL zarar etti. Geçen yılın aynı döneminde 8 milyon 521 bin TL kar elde etmişti. FAVÖK , bu dönemde -3 milyon 980 bin TL zarar etti; ancak geçen yıl -6 milyon 932 bin TL zarar olduğu için bu yılın sonuçları daha az kayıpla kapandığını gösteriyor. Net parasal pozisyon kazançları ise 2 milyon 323 bin TL olarak gerçekleşti, geçen yıl aynı dönemde 4 milyon 291 bin TL zarar var iken bu yıl önemli bir iyileşme sağlanmış. Ancak, net dönem karı -9 milyon 155 bin TL ile büyük bir zarar göstermektedir. Geçen yıl bu rakam 67 milyon 952 bin TL kar olduğu için, net dönem karında ciddi bir düşüş yaşanmıştır.
Özet bilanço verileri de şirketin mali sağlığı hakkında önemli bilgiler sunuyor. Dönen varlıklar, 8 milyon 734 bin TL’ye düşerek %96 oranında büyük bir azalma göstermiştir; bu, şirketin kısa vadeli varlıklarını yönetmede zorluk yaşadığına işaret ediyor. Duran varlıklar ise 507 milyon 831 bin TL ile %73 oranında artış göstermiştir, bu durum şirketin uzun vadeli varlıklarını artırdığını gösteriyor. Toplam varlıklar, 516 milyon 566 bin TL’ye düşerek %4 azalmış. Net borç durumuna baktığımızda, şirketin net borcu -100 bin TL olarak belirlenmiş. Ancak özkaynaklar, 258 milyon 232 bin TL’ye düşerek %1 azalma yaşamıştır.
ULAS Hisse Grafik

Şirketten gelen KAP açıklaması:
Sermaye Piyasası Kurulu'nun VII-128.1 sayılı Pay Tebliği'nin "Payları Borsada İşlem Gören Ortaklıkların Pay Sahiplerine Yönelik Bilgi Formu Düzenleme Yükümlülüğü" başlıklı 27. Maddesi kapsamında;
Şirketimizin hakim ortağı Sn.Bilal NAZ'ın çıkarılmış sermayemizde sahibi olduğu C grubu paylardan 825.000 TL nominal değerli kısmının borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesi amacıyla "Pay Satış Bilgi Formu" hazırlanmıştı.
Hazırlanan Pay Satış Bilgi Formu'nun onaylanması talebiyle 01.11.2023 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulunulmuştu.
Pay Satış Bilgi Formu Sermaye Piyasası Kurulu 19.09.2024 tarih ve 54/1452 sayılı toplantısında onaylanmıştır.