SPK Piyasa Bozuculuğuna ve Kriptoda Usulsüzlüklere Ceza Yağdırdı!

SPK piyasa bozucu eylemler ve kripto faaliyetlerindeki usulsüzlüklere geçit vermedi. SPK bülteninde İPC uygulanan isimler ve suç duyuruları paylaşıldı. Kurulun SKBNK, BAKAB ve BRSAN piyasasına ilişkin kararlarının ayrıntıları haberde!

spk-ipk
Google News
SPK Piyasa Bozuculuğuna ve Kriptoda Usulsüzlüklere Ceza Yağdırdı!

SPK piyasa bozucu eylemler ve kripto faaliyetlerindeki usulsüzlüklere geçit vermedi. SPK bülteninde İPC uygulanan isimler ve suç duyuruları paylaşıldı. Kurulun SKBNK, BAKAB ve BRSAN piyasasına ilişkin kararlarının ayrıntıları haberde!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 3 Eylül 2026 tarihinde 2026/56 numaralı bültenini yayımladı. SPK bülteninde dikkat çeken kararlar bazıları da İdari Para Cezaları (İPK) ve suç duyuruları oldu. Kurul tarafından Şekerbank (SKBNK), Bak Ambalaj (BAKAB) ve Borusan Birleşik Boru Fabrikaları (BRSAN) pay piyasalarında yapılan işlemlere yönelik incelemeler neticesinde 3 kişiye toplam 756 bin 882 lira idari para cezası (İPK) uygulanmasına karar verildi. 

SPK'dan SKBNK Pay Piyasasındaki İşlemlere Ceza!

SPK kararına göre; SKBNK pay piyasasında gerçekleştirilen işlemler kapsamında Ufuk Bala Yücel'e 246 bin 511,47 lira idari para cezası uygulandı. Cezanın, içsel ya da sürekli bilginin kesinleşmesinden kamuya duyurulmasına kadar geçen sürede işlem yapılmasından dolayı uygulandığı ifade edildi.

İPC Uygulanan Şahıs TC Kimlik No İPC Uygulanmasına Neden Olan Eylem Eylemin Aykırılık Teşkil Ettiği Düzenleme Verilen İPC Tutarı (TL)
Ufuk Bala YÜCEL 36*******78 SKBNK pay piyasasında içsel veya sürekli bilginin kesinleşmesinden kamuya duyurulmasına kadar geçen süre içerisinde işlem yapılması VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'nin 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrası 246.511,47 TL

BAKAB Hissesindeki İşlemlere İdari Para Cezası Kesildi!

BAKAB pay piyasasında gerçekleştirilen işlemler sebebi ile Emre Kaya'ya 354 bin 803,96 lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırıldı. Kararda, söz konusu işlemlerin Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'nin ilgili hükümlerine aykırılık oluşturduğu aktarıldı.

İPC Uygulanan Şahıs TC Kimlik No İPC Uygulanmasına Neden Olan Eylem Eylemin Aykırılık Teşkil Ettiği Düzenleme Verilen İPC Tutarı (TL)
Emre KAYA 13*******74 BAKAB pay piyasasında gerçekleştirilen işlemler VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'nin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (ç) ve (f) bentleri 354.803,96 TL

BRSAN Hissesindeki İşlemlere Ceza!

BRSAN pay piyasasında yapılan  işlemler sebebiyle Eren Karamahmutoğlu'na 155 bin 567 lira idari para cezası kesildi.

İPC Uygulanan Şahıs TC Kimlik No İPC Uygulanmasına Neden Olan Eylem Eylemin Aykırılık Teşkil Ettiği Düzenleme Verilen İPC Tutarı (TL)
Eren KARAMAHMUTOĞLU 58*******38 BRSAN pay piyasasında gerçekleştirilen işlemler VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'nin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası 155.567,00 TL


Diğer taraftan SPK, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında yapılan incelemeler sonucunda bazı kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı. Bu çerçevede "globaltradingx.com" uzantılı internet sitesinin içerik sağlayıcıları hakkında, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde bulunulmasından dolayı suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Öte yandan Zafer Yenen ve Menderes Ali Ceylan hakkında da izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde bulunulması sebebi ile suç duyurusunda bulunulması kararına varıldı.

Suç Duyurusunda Bulunulan Şahıs / Unvan TC Kimlik No Suç Duyurusuna Neden Olan Eylem Eylemin Aykırılık Teşkil Ettiği Kanun Maddesi
"globaltradingx.com" uzantılı internet sitesinin içerik sağlayıcıları — İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde bulunulması SPKn'nun 109/A maddesi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 37 nci maddesi
Zafer YENEN 14*******96 İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde bulunan internet sitesinin alan adının tescili için gerekli ödemelerin yapılması suretiyle izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde bulunulması SPKn'nun 109/A maddesi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 37 nci maddesi
Menderes Ali CEYLAN 10*******64 İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde bulunan internet sitesinin alan adının tescili için gerekli ödemelerin yapılması suretiyle izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde bulunulması SPKn'nun 109/A maddesi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 37 nci maddesi

Kararda, bu eylemlerin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 109/A maddesi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 37. maddesi çerçevesinde değerlendirildiği ifade edildi.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<