SPK’dan Fon Değerlemesinde Kritik Değişiklik: GSYF ve GYF’lerde Yeni Dönem Başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırım fonlarının portföylerinde yer alan borsada işlem gören Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) ve Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF) katılma paylarının değerleme esasını değiştirdi. Yeni uygulamayla birlikte bu varlıklar artık borsa fiyatı yerine kurucu portföy yönetim şirketinin açıkladığı son birim pay değeri üzerinden değerlenecek.

spk-fon
Google News
SPK’dan Fon Değerlemesinde Kritik Değişiklik: GSYF ve GYF’lerde Yeni Dönem Başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırım fonlarının portföylerinde yer alan borsada işlem gören Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) ve Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF) katılma paylarının değerleme esasını değiştirdi. Yeni uygulamayla birlikte bu varlıklar artık borsa fiyatı yerine kurucu portföy yönetim şirketinin açıkladığı son birim pay değeri üzerinden değerlenecek.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun 23 Temmuz 2026 tarihli kararıyla yatırım fonlarının portföylerinde bulunan borsada işlem gören GSYF ve GYF katılma paylarının değerleme yöntemi değiştirildi. Karara göre yatırım fonları, söz konusu katılma paylarını artık borsadaki işlem fiyatı üzerinden değil, kurucu portföy yönetim şirketinin açıkladığı en son birim pay değeri üzerinden portföylerine yansıtacak. Yeni uygulamaya en geç 31 Temmuz 2026 itibarıyla geçilmesi gerekiyor.

Piyasa uzmanları, özellikle borsada net aktif değerinin veya son açıklanan birim pay değerinin oldukça üzerinde işlem gören bazı GSYF ve GYF’lerin bu değişiklikten olumsuz etkilenebileceğini değerlendiriyor. Bunun yanında portföylerinde bu tür fonlara yüksek ağırlık veren yatırım fonlarında da, yeni değerleme yöntemine geçiş sırasında tek seferlik aşağı yönlü değerleme etkisi oluşabileceği belirtiliyor.

Ancak etkinin hangi fonlarda ve ne ölçüde hissedileceği, ilgili fonların portföy yapısına ve borsa fiyatı ile açıklanan birim pay değeri arasındaki farka göre değişecek.

SPK'nın Fon Değerlemesine İlişkin Açıklaması

  • Yatırım fonları portföylerinde yer alan, katılma payları borsada işlem gören gayrimenkul yatırım fonu ve girişim sermayesi yatırım fonu katılma paylarının Kurulumuz II-14.2 sayılı Yatırım Fonlarının Finansal Raporlama Esaslarına İlişkin Tebliğ'inin "Fiyat raporlarına ilişkin portföy değerleme esasları" başlıklı 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b/3) alt bendinde yer alan "Fon katılma payları, değerleme günü itibarıyla en son açıklanan fiyatları esas alınarak değerlenir." hükmü kapsamında kurucu portföy yönetim şirketi tarafından en son açıklanan birim pay değerine göre değerlenmesine,
  • Fiyat raporlarında söz konusu katılma paylarını borsada oluşan fiyatlara göre değerleyen yatırım fonlarının uyum sağlamasını teminen söz konusu fonlara en geç 31.07.2026 tarihine kadar (anılan tarih dahil) süre verilmesine,

  • Anılan hususların Birliğiniz üyelerine duyurulmasını ve sonrasında Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Kolektif Yatırım Kuruluşu Portföylerinde Yer Alan Varlıkların Değerleme Esasına İlişkin Yönerge'de gerekli düzenlemenin yapılmasını teminen Birliğinize bilgi verilmesine

karar verilmiştir.


Bu değişiklik, fonların finansal raporlama ve değerleme esaslarıyla uyum sağlamak amacıyla yapıldı. 
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<