Türkiye CDS’leri tarihi rekoruna doğru gidiyor ve dövizin de yükselişine sebep oluyor.
Para Ajansı Özel Haber
Türkiyede risk primini belirleyen CDS primleri piyasada yükselmeye devam ediyor.CDS (Credit Default Swap) 7 yıllıkta 624 lere ve 5 yıllıkta ise CDS 593 lere tırmandı.Üç ay öncesinde 200 lü seviyeleri gören ve son dönemde, anormal çıkış gösteren CDS oranları döviz kurunu da yükseltiyor.Usd/TL 6.73 lere dayandı.
Son dönemde Usd/TL üzerine bir çok olumsuz rapor yayınlanması üzerine, hem CDS hem de döviz fiyatları tırmanıyor.CDS primi doların 7 lirayı geçtiği dönemin de üstünde.Yabancı analistler Merkez Bankası satışları olduğunu ve kamu bankalarının da dolaylı müdahalesi ile kurun baskı altında olduğunu söylüyor.
CDS nedir ve neden önemli derseniz ?
Credit Default Swap (Kredi Temerrüt Takası) elinde tahvil vb. finansal araçlar bulunduran bir yatırımcının, vade sonundaki alacağının ödenmeme riskinin, belirli bir bedel karşılığında ortadan kaldırılmasına yarayan bir finansal enstrümandır.Aslında bir nevi basit bir sigortalamadır.İşlem gören bu sigorta primine ödenen bedeldir.Bu bedel işlem görüyor ve primin bedeli ne kadar yükselirse, o ülkenin tahvillerini sigorta etme maliyeti dolayısıyla ülkenin borçlanma maliyeti de o kadar artıyor.Bu yüzden ülke risklerini açıklayan bir gösterge olarak da kullanılır.
Ülkeler için hesaplanan her 100 CDS baz puanı için yaklaşık %1 oranında bir maliyet söz konusudur. CDS primi yüksek ülkeler, daha yüksek maliyetlere katlanmak durumunda kalır. CDS primi ülkeler için bu sebeple önemli bir gösterge olma özelliğini taşıyor.Bir anlamda da kredi derecelendirme notunun piyasalardaki işlem gören hali.
Piyasalarda yaşanan bu gelişmeleri değerlendiren uzmanlar ,bu tür krizlerin ülke ekonomisinin dayanma gücünü de ortaya koyacağını, alınan tedbirlerin yeterli olmayacağını ve büyük bir üretim, kaynak paketinin gündeme gelmesini beklediklerini söylüyorlar.